Na sobotní pochod Ústím proti nepřizpůsobivým obyvatelům se chystá i větší počet pravicových extremistů.

Ačkoli organizátoři současného pochodu odmítají spojení s pravicovými extremisty, do Ústí určitě dorazí. Účast ve svém tiskovém prohlášení totiž potvrdila Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS). „Do Ústí se chystáme,“ řekl šéf severočeské buňky nacionalistické strany Petr Kotáb.

Pochod povede centrem města. Vyplývá to z oznámení, které organizátor pochodu Milan Sůra podal na ústeckou centrální radnici. Pochod by se tak měl vyhnout místům, která obývají nepřizpůsobiví, hlavně z řad romské komunity. „Podporujeme práva slušných občanů bez rozdílu barvy pleti a přejeme si co nejrychlejší dlouhodobé řešení problému,“ uvádí se v prohlášení k pochodu.

Proti pochodu se chystají zasáhnout i aktivisté z hnutí V Ústí neonacisty nechceme. Mluvčí iniciativy Miroslav Brož tvrdí, že již nějaké akce chystají. „Teprve je plánujeme, podrobnosti oznámíme později. Naše síly se v poslední době soustředily hlavně na Šluknovský výběžek,“ vysvětlil .

Aktivity kolem pochodu pečlivě sleduje policie. Uskutečnit se původně měl již první říjnovou sobotu, jeho organizátoři ho o týden posunuli. Mluvčí policie Veronika Hyšplerová uvedla, že policie přijme opatření podle toho, jak se bude pochod vyvíjet.

Jedním z rizikových míst může být kruhová křižovatka u hotelu Vladimir a restaurace Maha v jejím sousedství. Jde o místo, kde se scházejí levicově smýšlející lidé. Právě u této restaurace se odehrál střet mezi policií a levicovými radikály, kteří zde protestovali proti pochodu pravicových extremistů. Ti si v Ústí nad Labem v dubnu 2009 v předvečer výročí 120 let od narození Adolfa Hitlera údajně připomínali oběti spojeneckého bombardování města.

Ústecký pochod má být obdobou protestů, které se od poloviny srpna opakují na různých místech Šluknovského výběžku. Lidé zde protestují proti soužití s Romy, hlavně s těmi, kteří se do měst v posledních letech přistěhovali z jiných míst České republiky. Protesty vyústily i ve střety s policií, která protestující nepustila k ubytovnám.

Fakta k pochodu

- Pochod se má z Mírového náměstí, kde bude krátký projev, vydat kolem kulturního domu, knihovny k hotelu Vladimir, kde se stočí a po Masarykově ulici zamíří na Lidické náměstí. Zde je naplánovaný konec protestu.

- Účast na Facebooku již potvrdilo kolem 900 lidí.