V sobotním horku s modrým nebem bez jediného mráčku nad hlavou se nejlépe měli ti, kteří se vezli v kočárku.

Den adoptivních rodičů v sobotu doplnila akce ke Světovému dni zvířat s celodenním kvízem pro děti. Zároveň se též slavil Den seniorů, takže dříve narození měli v tento den vstup do zoo zdarma.

Vedení zoo připravilo pro adoptivní rodiče prohlídku klíčových bodů zoo i s odborným výkladem. Všichni sice museli šlapat do kopce a sluníčko nemilosrdně svítilo, ale spokojenost v jejich tvářích byla nepřehlédnutelná.

„Je tu krásně, zaměstnance zoo je třeba pochválit, protože zahrada je rok od roku krásnější. Je tu moc pěkně, jenom ten krpál, co máme před sebou….,“ smáli se manželé Zaplatílkovi, když šlapali zoologickou zahradou do kopce.

Jiný adoptivní rodič si pochvaloval, že sice pražská zoo je daleko větší, ale zde je na zvířata daleko lépe vidět. Adoptivní rodiče se svými rodinami vytvořili pomyslného hada kroutícího se po cestičkách v zoo od jednoho výběhu ke druhému. Nebyl to malý zástup: Více než padesát adoptivních rodičů a nejméně tolik jejich rodinných příslušníků.

Pracovníci zoo se střídali v odborných výkladech, upozorňovali na novinky a úspěchy krásnobřezenské zoo.

„Jste první, kteří se to dozvídáte,“ ozvalo se před výběhem levharta obláčkového. V pondělí se nám narodila tři koťata. Matka se o ně vzorně stará, až bude vhodná chvíle, seznámí se s nimi i jejich otec.“ Zoolog Tomáš Anděl dodal, že s novinou čekali téměř týden, aby měli jistotu, zda koťata u mladé samice přežijí. Byla sobota a adoptivní rodiče si novinu vyslechli jako první.

Méně veselejší byl příběh o páru supa himálajského. Jediný chovný pár snáší ročně jediné vejce, o které se stará, ale dosud neměl jediné mládě. Letos hnízdění vypadalo velmi nadějně. Do vylíhnutí malého supa zbývalo již jenom několik posledních dnů. A nešťastnou souhrou náhod supí matka vejce rozsedla.

Velkou pozornost upoutal osel, který náhle začal hýkat na celou zoologickou zahradu. Ale ať dělal cokoliv, na slony neměl. Také zebry, okrasa a pýcha ústeckých zoologů, vzbudily zaslouženou pozornost. „Byl by to hřích, v tak krásný den zůstat doma,“ hodnotil sobotní rozzářený den Pavel Grunzner, který si vyšel s rodinou do zoo – vždyť byl Světový den zvířat.

Zoo byla plná lidí, řidiči s auty se snažili parkovat, kde se jen dalo. A uvnitř zahrady v restauraci Koliba hrála pro adoptivní rodiče hudba a došlo také na ocenění adoptivních rodičů, na předávání Zlatých certifikátů. A do toho všeho občas zaječely neposedné opice.