Tento poddruh levharta patří k nejohroženějším na světě, ve volné přírodě jsou počty těchto kočkovitých šelem odhadovány na přibližně 30 jedinců!

V zoologických zahradách je situace o něco radostnější, neboť v 38 institucích v Evropě je chováno celkem 96 zvířat, 53 samců a 40 samic (tři zvířata jsou neurčeného pohlaví). Za posledních 12 měsíců se však podařilo odchovat pouze pět mláďat, konkrétně se jednalo o Zoo Copenhagen (2), Zoo Mulhouse, Zoo Moskva, Zoo Tallin.

"Samice Kiara je geneticky velice cenným zvířetem, neboť její rodiče, otec Daniel a matka Kuli, pocházeli ještě z volné přírody. Narodila se v roce 2002 v ústecké zoo a ve třech letech byla dopárována samcem Rusherem z anglické Zoo Great Yarmouth," uvedla mluvčí ústecké zoologické zahrady Věra Vrabcová. "Od té doby se jim již třikrát podařilo zplodit potomky, prvním mládětem byla samička jménem Kaila (nyní Zoo Nesles ve Francii), která se narodila v roce 2006, druzí byli v roce 2009 dva samečci jménem Kitan (nyní Zoo Norden Arks ve Švédsku) a Kirin (nyní Zoo Praha)," dodala.

Podle kontroly, která proběhla v pondělí 3. října, bylo zjištěno, že tentokrát se jedná o samičky a ve čtyřech týdnech je jejich hmotnost 2,3 a 2,5 kg. Díky kamerovému systému je mohou sledovat i návštěvníci zoo, neboť záběry z porodní boudy jsou on-line přenášeny na obrazovku v promítací místnosti v pavilonu šelem. Při troše štěstí je mohou spatřit i přímo v expozici, obě samičky se pomalu začínají osmělovat a věnují se společným hrám buď mezi sebou nebo do svých zápasů zapojují i devítiletou matku Kiaru.