Hrozný názvem, ale výborný svou chutí. Takový byl poslední vítězný recept Ústeckého deníku, který se podával v restauraci Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu. „S takovým názvem jsem se ještě nesetkala Kuřecí ňadra s bylinkovými bramborami,“ řekla kuchařka Martina Hiřičová.

„Je to dnes hodně prodávané. Příště bych raději místo šlehačky na zalití volila smetanu. Přijde mi to takové suché,“ dodala.

Kdo si menu Ústeckého deníku objednal ovšem nelitoval.

Návštěvník David Bendel jen k menu řekl, že by čekal od bylinkového jídla výraznější chuť.

„Brambory jsou dobře propečené i maso je chutné, celkový dojem je dobrý,“ řekl strávník.

Dalším návštěvníkem, který si objednal Kuřecí ňadra s bylinkovými bramborami byla Kateřina Košťálová.

„Je to chutné. Nic bych asi jídlu nevytkla. Jen bych asi místo kuřecího masa volila třeba vepřové, aby to nebylo tolik suché,“ řekla.

Co uvaří kuchaři restaurace Sport Pub Zlatopramen rozhodujete vy, čtenáři Ústeckého deníku. Pravidelně ve čtvrtek vaří kuchařský tým podle receptů zaslaných do redakce milovníky kulinářského umění. Na webu ustecky.deník.cz soutěží tři recepty, kdy čtenáři pomocí hlasování vyberou ten nejlepší. Zde také najdete recepty, které už v Deníku vyšly.

Podle něj následující čtvrtek ve Sport Pubu Zlatopramen kuchaři připraví menu Ústeckého deníku, které je zařazeno do poledního jídelního lístku a návštěvníci si ho mohou objednat k obědu.

VYBERTE NEJ RECEPT A HLASUJTE PRO NĚJ VPRAVO V ANKETĚ!

Dušené mleté ptáčky

Suroviny: 700 g mletého masa (mix hovězího a vepřového), 2 vejce, 100 ml vody, sůl, mletý pepř, majoránka, drcený kmín, mletá uzená paprika, 2 vrchovaté lžíce solamylu, strouhanka, hořčice, 2 vejce uvařená natvrdo, 2 nožičky párků nebo klobása, sterilované okurky, hladká mouka, 1 cibule, olej.

Postup: Maso důkladně promícháme s vejci a vodou, osolíme a okořeníme. Vmícháme solamyl a strouhanku tolik, aby vznikla hustá hmota. Masovou hmotu rozdělíme na 8-10 kousků a z každé utvoříme placku. Potřeme hořčicí, položíme kousek vajíčka, párku, okurku, zabalíme a zformujeme malé šišky. Na větším kastrolu rozpálíme olej. Každý ptáček obalíme v hladké mouce a prudce ze všech stran opečeme. Vyjmeme a udržujeme v teple. Do výpeku nasypeme pokrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Ptáčky poté vrátíme do kastrolu a podlijeme trochou horké vody a pod pokličkou dusíme 40 minut. Poté ptáčky vyndáme. V půl hrnku vody rozkvedláme 2 lžíce hladké mouky a přilijeme do šťávy v kastrolu. Rozmícháme, přidáme lžíci hořčice, posekané zbytky vejce, párku a okurky, případně podle potřeby dosolíme. Vrátíme ptáčky a ještě 20 minut povaříme.

Karla Pokorná
Dušené plecko na smetaně

Suroviny: 750 g vepřového plecka, 1 cibule, 1 sáček mražené zeleniny pod svíčkovou, sůl, mletý pepř, 7 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, větší špetka tymiánu, 250 ml smetany, 2 lžíce mouky, 2 lžíce octa, olej

Postup: Omyté a osušené maso pokrájíme na kostky. Na troše rozpáleného oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli. Přidáme maso a za častého míchání opékáme do zhnědnutí. Osolíme, přidáme všechno koření, zasypeme zeleninou a podlijeme hrnkem vody. Pod pokličkou dusíme do změknutí.

V hrnku vody rozkvedláme mouku a přes sítko přilijeme k měkkému masu. Přidáme i smetanu, promícháme a vaříme ještě asi 15 minut. Podle potřeby zředíme během vaření vodou nebo vývarem. Nakonec dochutíme solí a octem. Vybereme z omáčky kuličky koření a bobkový list..

Jana Česálková
Kotlety s máslem a jablky

Suroviny: 4 vepřové kotlety, 2 jablka, sůl, pepř, moučkový nebo krupicový cukr, máslo.

Postup: Pekáč pořádně vymažeme máslem a na dno položíme ještě plátky másla. Každý kousek masa několikrát propíchneme vidličkou, z obou stran osolíme a opepříme a naskládáme do pekáče na máslo. Jablka oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřinců a vypouklou stranu pocukrujeme. Na každý kousek masa položíme jednu půlku jablka. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme do změknutí . Nepodléváme, maso a jablka pustí šťávu. Během pečení můžeme občas maso přelít výpekem. Pokud jablíčka hnědnou příliš rychle, zakryjeme pekáč alobalem.

Věra Mrázková