Co se extremisty týká, kriminalisté podle policejní mluvčí Jarmily Hrubešové muže zadrželi pro podezření ze spáchání trestného činu projevu sympatií k hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka.

„Krátce po ukončení shromáždění zaregistrovali kriminalisté v rozcházejícím se davu na Lidickém náměstí muže v tričku s nedovoleným nápisem. Byl předveden na policejní služebnu a zadržen. Původně jsme informovali o předvedení dvou mužů, nápis na tričku druhého však nebyl protiprávní, předveden byl nakonec jen jeden muž,“ komentovala to Hrubešová.

Situaci jsme sledovali online (zde najdete také fotogalerii a video)

„Kriminalisté vyžádají v nejbližších dnech znalecký posudek a na jeho základě bude rozhodnuto o obvinění z trestného činu, vyšetřování je vedeno na svobodě, ze zadržení byl druhý podezřelý již propuštěn. Muži hrozí až tříleté vězení,“ dodala Hrubešová.

Během noci na sobotu procházely hlídky městské policie trasu pochodu, ráno pak společně s kontrolory ústeckého odboru dopravy našli stavební materiál a nástroje, jež by se daly použít k útoku.

„Ve Velké Hradební naši strážníci ze skupiny operačního zásahu našli několik hromad dlažebních kostek a ve sklepě v Brněnské ulici zahlédli skrz napůl zazděná okénka dřevěné násady a opět haldu dlažebních kostek. Dlažební kostky i dřevěné tyče jsme nechali odvézt během sobotního dopoledne,“ potvrdil Jan Novotný, zástupce ředitele městské policie s tím, že během demonstrace odebrali strážníci desetičlenné skupině Romů, kteří chtěli odjet do centra města, v Krásném Březně tyče.

Shromáždění svolal Milan Sůra, nikoliv DSSS, ta se ale od samotného začátku chopila iniciativy a zneužila ho k sebepropagaci. Přijel i Lukáš Kohout s lidmi ze Šluknova. Pochodu samotného se zúčastnilo 500 až 600 demonstrantů.

Dle odhadů policie České republiky přišlo demonstranty podpořit zhruba 70 pravicových extremistů. Ti se po skončení shromáždění zčásti rozjeli domů, další část se sešla v několika ústeckých restauracích. Policie ale stále situaci monitorovala, ale už v 18 hodin byl ve městě klid a žádní radikálové zde nezůstali.

Na pořádek v ulicích města dohlíželo kolem 100 policistů, 300 ozbrojenců a stovka městských strážníků. V pohotovosti byli i policisté na koních a se psy. Nad městem hlídkoval vrtulník.