Sama společnost ale ještě oficiální zprávu nevydala a podobně tak Spolchemie, která výrobní areál a nástupnické firmy de facto vlastní.

Ticho po pěšině

„Nebudu se k informaci vyjadřovat. Po konzultaci se zahraničním partnerem vydáme oficiální zprávu,“ uvedla pouze mluvčí společnosti Marie Logrová. Podobně se vyjádřil i šéf zdejších odborů Jan Judl. „Jestliže potřebujete něco okolo Glencore, musím vás odkázat na tiskovou mluvčí, já nejsem kompetentní, abych k tomu podával jakékoliv informace,“ sdělil.

Do redakce Deníku ale pronikly zprávy o tom, že někteří zaměstnanci již podepsali nové pracovní smlouvy s novým vlastníkem, případně, že minulou středu skončil transfer nákupu bývalých provozů Setuzy společností Glencore.

Vstup nového hráče do bývalé schichtovky vítá vedení města. To si od něj slibuje právě zvýšení zaměstnanosti. „Samozřejmě předpokládáme i další spolupráci s městem,“ uvedl k tomu náměstek ústeckého primátora Jan Řeřicha (ODS). Zaměstnání by tu chtěli najít i Ústečané, třeba Arnošt Fára. „Jsem už dlouho bez práce a třeba zrovna do STZ bych šel pracovat rád, kdyby tu byl spolehlivý zaměstnavatel,“ řekl.

Ochranné známky

Společnost Glencore údajně zaplatila za bývalý majetek zkrachovalé ústecké Setuzy celkem 45 milionů eur, což je asi 1,12 miliardy korun. Antimonopolní úřad jí již dříve povolil skoupit majetek následnických firem Lisovna Ústí nad Labem (lisovna a plnírna oleje), Borsay (rafinerie oleje) a STZ Development (budovy).

Měla by převzít i ochranné známky společnosti Lukana Oil, mezi nimi třeba Vegetol či Lukana. Potíž je, že některé známky by měly být součástí konkurzní podstaty Setuzy, která je prý už v roce 2008 použila coby zástavy za později nesplacené půjčky firmě. Nárok si na ně dělá Pembroke Trading z Malty, zkrachovalý Oleofin, případně slovinská banka NLB.

Společnost STZ Development také prováděla úpravy jako součást příprav vstupu nového partnera. Provedla demolice starých budov, staví nový vjezd do provozů hned na začátku Žukovovy. Demolicím předcházel hydrogeologický průzkum deseti vrtů v rozmezí od 6 do 21 m hloubky.