Jenže pár měsíců před koncem termínu likvidace sdružení Čistá Ostrava, jejímž lídrem je Geosan Group, zjistilo, že není nikdo, kdo by odpad chtěl.

Čtěte také: Do Ústeckého kraje míří sto tisíc tun kalů

Největší ekologická zátěž v Česku začala na konci září zaměstnávat poslance. Premiér Petr Nečas (ODS) nařkl Bohuslava Sobotku (ČSSD) ze špatné smlouvy mezi státem a sdružením Čistá Ostrava. Současný předseda sociálních demokratů totiž v roce 2004, kdy se vysoutěžila ekologická zakázka, seděl na křesle ministra financí. Sobotka ale argumentuje, že smlouvu podepsal ředitel státní firmy Diamo, která na práce dohlíží.

Co je problémem ekotendru, jehož nejnovější cena je 3,5 miliardy Kč a platí ho stát? Neustále se prodlužující lhůta sanace, prodražování a absence řešení, jak bude s odpadem naloženo. Dále zápach z lagun, provádějící firmy totiž na přelomu září a října neuměly zamezit úniku nebezpečného oxidu síry.

Navíc státu hrozí kvůli lagunám arbitráž, žalobu proti němu zvažuje dánský vlastník firmy Baltom, který se jako subdodavatel podílel na sanaci. Český ekotendr také naštval Polsko, neboť na jeho území v okolí Sosnowce byly nalezeny nelegální skládky materiálu, který nyní je uskladňován u Litvínova.

Geosan Group, který s OHL ŽS a Aquatestem čístí laguny po bývalé chemičce Ostramo, se už několikrát dostal do potíží. A to zejména kvůli tzv. „nestíhání“ termínu a neochoty elektráren odpad spálit.

Vzhledem k tomu, že samotné laguny mají být odtěženy do konce letošního roku a na tento termín tlačí Vláda ČR přes Ministerstvo průmyslu a obchodu nebo Moravskoslezský kraj s hejtmanem Jaroslavem Palasem (ČSSD) a Geosanu hrozí mnohamilionová pokuta, pokud to nestihne, narychlo se vymyslel plán: Vše se do konce roku naveze na skládku Celio u Litvínova a poté se spálí v cementtárně Lafarge v Čížkovicích. A to i přesto, že tento odpad tohoto složení z ropných zbytků nikdy nebyl vyzkoušen a cementárna na Lovosicku s ním nemá přímé zkušenosti.

Zavápňování obsahu lagun, následné odtěžování, výrobu paliva přímo v Ostravě a jeho distribuci nyní zajišťuje podle informací na webu Geosanu subdodavatelská firma Šamonil a společnost Vodní zdroje.

„Jsem rád, že se nám přes veškeré komplikace způsobené hlavně selháním našeho původního subdodavatele podařilo najít konečného odběratele pro veškeré palivo,“ prohlásil Jiří Šalda, výrobní ředitel Geosanu. Radují se i Ostravané, kteří si přejí, aby do konce roku byl odpad z lagun v Ústeckém kraji.

CO JSOU OSTRAVSKÉ LAGUNY?

- Laguny po bývalé chemičce Ostramo, která byla v provozu celé minulé století, jsou jednou z největších ekologických zátěží v Česku.
- Bylo v nich uloženo téměř 200 tisíc tun ropných kalů vyprodukovaných jako odpad z chemičky.
- Čištění lagun provázejí stálé problémy, obyvatele v okolí obtěžuje hluk, prach i zápach. Samotné laguny mají být odtěženy do konce letošního roku a po zalesnění se má oblast změnit v lesopark.
- Sdružení, které sanaci lagun provádí pro státní podnik Diamo, se jmenuje Čistá Ostrava. Vedoucí firmou sdružení je Geosan Group, který palivo vyrobené z nebezpečných kalů převáží na skládku společnosti Celio v Litvínově. Následně má být spáleno v cementárně Lafarge Cement v Čížkovicích na Litoměřicku.
- Plán Geosanu vyvézt 110 tisíc tun toxických kalů do severních Čech v srpnu zásadně odmítl Ústecký kraj, nyní ale firma splnila všechny podmínky k uskladnění a spálení odpadu.