Dvakrát během tří let budete rušit veřejný pořádek nebo spácháte drobnou krádež a skončíte s pokutou. Pokud to uděláte potřetí, již vás bude vyšetřovat policie a půjdete k soudu, který vás odsoudí za trestný čin. I takové jsou návrhy zákonů z dílny Ústeckého kraje, kterými chce řešit problémy v sociálně vyloučených lokalitách. Tři návrhy již poslal vládě a na posledním pracuje.

Hejtmanka Jana Vaňhová tvrdí, že kraj začal na balíčku zákonů pracovat hlavně proto, že vláda na řešení problémů v sociálně vyloučených lokalitách řádně nepracuje.

„Mluví se o tom, že skupině nepřizpůsobivých obyvatel je potřeba pomáhat, snažit se je začleňovat do společnosti. Dnes se ptám, jaký je po dvaceti letech výsledek tohoto snažení, jak si poskytované pomoci tato skupina váží, co sama udělala, aby se začlenila a žila lépe,“ uvedla hejtmanka.

Podle vedoucí legislativně právního odboru kraje Simony Hejnové i právníci kraje pracovali na návrzích zákonů nebo jejich novel dlouho, protože vláda neustále předkládala do sněmovny nové legislativní návrhy, na které bylo třeba reagovat. Například nyní prochází legislativním procesem novela loterijního zákona, která část návrhů kraje řeší.

„Chceme ale ještě více posílit pravomoci obcí,“ vysvětlila Hejnová. Hejtmanka řekla, že kraj by chtěl být v budoucnu obcím i nápomocen s tvorbou vyhlášek, kterými by loterie a provoz heren regulovaly.

Co chce kraj?
- udělat trestný čin za tři určité přestupky spáchané během tří let
- vyřešit sociální bydlení
- zpřísnit loterijní zákon
- zlepšit institut veřejné služby

V oblasti sociálního bydlení kraj chce, aby stát garantoval lidem v hmotné nouzi přiměřené sociální bydlení. „Víme, že obce nemají dostatečný bytový fond. Nemovitosti by mohli nabídnout i soukromí vlastníci, nemuseli by se pak obávat, že nedostanou zaplaceno,“ uvedla Hejnová. Podle ní by zákon umožnil na nájem a na úhradu energií strhávat přímo ze sociálních dávek. Návrh zákona ale například neřeší to, kolik by mohlo v bytě nějaké velikosti žít lidí.

Kraj nyní připravuje poslední zákon, který by řešil formu veřejné služby. Lidem bez práce by měl umožnit v ní pracovat. Hejnová uvedla, že počítá i s možností, aby si některé pohledávky vůči obci, například za pokuty či poplatky, mohli lidé touto prací i odpracovat.