Kořenová zelenina, smetana, nové koření, přesně jako na svíčkovou. Místo hovězího masa ovšem maso vepřové, které dodá omáčce jinou chuť. Takový byl poslední vítězný kulinářský recept Dušené plecko na smetaně od Jany Česálkové.

Kuchař Jan Novák z restaurace SportPub Zlatopramen na zimním stadionu, který menu Ústeckého deníku připravoval, řekl, že jde o typicky domácí kuchyni a levnou svíčkovou. „S takovými recepty se od čtenářů Ústeckého deníku setkáváme velmi často. Není to tak dlouho, co jsme místo hovězího připravovali kuřecí. Lidé zkouší, jak si doma připravit levnější a chutnou svíčkovou,“ řekl.

Návštěvníkům restaurace menu Ústeckého deníku evidentně chutnalo. „Do kuchyně se nám vrací prázdné vymydlené talíře, což je vždycky dobrá vizitka toho, že lidem chutná,“ doplnil Novák.

Sami strávníci potvrdili jeho slova. „Je to dobré, svíčkovou mám rád, i když není z hovězího. Navíc dávají ve SportPubu velké porce, člověk má kolikrát co dělat, aby to snědl,“ pochvaloval si Radek Kopřiva.

VYBERTE NEJ RECEPT A HLASUJTE PRO NĚJ VPRAVO V ANKETĚ!

Kuřecí stehna na žampionech

Suroviny: 1 kg horních kuřecích stehen, sůl a pepř, 30 dkg žampionů, 1 cibule, 1 lžička sladké papriky, 50 ml vody, 3 lžíce oleje.

Postup: Do pekáčku nakrájíme očištěné žampiony, cibuli, přidáme papriku a olej. Omytá horní stehna osolíme a opepříme z obou stran a vložíme do pekáčku. Podlijeme a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 55 60 minut. Po změknutí zhodnotíme, kolik máme šťávy a když tam zůstane dost vody, ještě jí vydusíme.
Karbanátky s ananasem

Suroviny: 800 gramů mletého masa, 1 suchá houska, 1 vejce, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 200 gramů sýra nakrájeného na plátky, konzerva s kolečky ananasu, sladká paprika, pepř, sůl, olej.

Postup: Housku namočíme ve studené vodě a po čtvrt hodině vymačkáme. Cibuli a česnek nasekáme . Mleté zpracujeme s houskou, vejcem, cibulí, česnekem, paprikou, solí a pepřem. Z hmoty si uděláme placky, které osmažíme na oleji do zlatova a odložíme na papírovou utěrku. Pekáček vyložíme pečícím papírem, uložíme na něj karbanátky. Kolečka ananasu rozdělíme na třetiny, na každý karbanátek dáme kousek ananasu a přikryjeme ho plátkem sýra. Troubu rozehřejeme na 160 stupňů a 10 minut zapékáme.
Jemné rybí filé s omáčkou

Suroviny: 1/2 kilogramu rybího filé, 3 stroužky česneku, 5 lžic bílého jogurtu, 1 svazeček kopru, bazalka, sůl, pepř.

Postup: Rybí filé opláchneme a osušíme. Poté ho položíme na alobal , posypeme jedním nasekaným stroužkem česneku , bazalkou a pepřem a poté kousky rybího filé zabalíme, vložíme do trouby rozpálené na 180 stupňů a pečeme dvacet minut. Kopr a zbylý česnek nasekáme nadrobno, přidáme do jogurtu, zamícháme, okořeníme pepřem, osolíme a vložíme na chvíli do lednice. Rybí filé podáváme horké, polité vychlazenou jogurtovou koprovočesnekovou omáčkou.