Ve tři hodiny ráno se plynutí času vrátí o hodinu zpět na středoevropský a ručičky hodin se posunou na druhou hodinu ranní. Důvodem vrácení se ke středoevropskému času a získat pro pracovní den více slunečního světla a ušetřit elektrickou energii.

Změna času je vždy největší noční můrou kastelánů. Těch na Ústecku se to naštěstí netýká. Jak uvedl kastelán Hradu Střekov Pavel Kučaba naštěstí hodiny na věži nemají.

„Co se týká změny času na zimní, tak si jen posunu hodiny u sebe v kanceláři,“ řekl se smíchem Kučaba. Ve stejném duchu odpověděl i kastelán trmického zámku Jan Souček.

„Zámecké hodiny žádné nemáme, tak si tak maximálně přeřídím hodiny u sebe doma,“ uvedl kastelán. Na letní čas se zase vrátíme poslední neděli v březnu příštího roku, která připadá na datum 25. března.

Problémy v dopravě

Problémy bude mít veřejná doprava, která musí přizpůsobit jízdní řády. Dopravní podnik města Ústí nad Labem na svých webových stránkách informoval, že některé spoje pojedou dle letního a jiné podle zimního času.

Noční spoj linky číslo 53 ve 2.54 hodin ze Severní Terasy do Dobětic pojede dle letního i zimního času. Z Dobětic zpět ale pojede pouze ve 3.18 hodin. Druhá trolejbusová linka, číslo 56, pak pojedeve 3.19 a 3.20 hodin pouze podle zimního jízdního řádu.

Autobusová linka číslo 101 pojede ve 2.14 z Klíše podle letního i zimního času, ale ze Skalky ve 3.09 pojede již jen podle toho zimního. Noční "stodvojka" vyjede ze Střekova II ve 2.08 hodin dle letního času, ale jen do zastávky Revoluční. Spoj s odjezdem od Divadla ve 3.10 pojede podle zimního času.

O víkendové noci jsou v provozu také dva spoje linky číslo 13. Oba (2.21 od Divadla a 2.32 ze Svádova) pojedou již podle zimního času.

Na železnici minimální

V celostátním měřítku se změna času dotkne celkem deseti přímých nočních vlaků Českých drah, které budou uprostřed noci hodinu čekat na odjezd podle středoevropského času. Pokud by vlaky nezůstaly stát, jely by po změně času ve zbytku trasy o hodinu dříve. Regionálních vlaků se změna nedotkne, protože v době změny času žádné nejedou.

Ústečanů se může týkat omezení jen na čtyřech vlacích. Noční rychlík číslo 440 Excelsior z Košic do Ústí a Chebu vyčká ve stanici Pardubice hl.n., protijedoucí rychlík 441 Excelsior z Chebu a Ústí do Košic bude v době změny časy v České Třebové, kde vyčká na zimní čas.

V Pardubicích se také přibližně na hodinu zastaví mezistátní vlak EuroNight číslo 476 Metropol mířící z Budapeště do Berlína. A lichý Metropol mířící z Berlína do Budapešti si na svůj čas počká až ve stanici Brno hlavní nádraží.

"Všem, kteří se chystají cestovat vlakem v noci ze soboty na neděli, doporučujeme ověřit si aktuální odjezdy nočních vlaků na lince Kontaktního centra Českých drah na telefonu 840 112 113," dodává web Českých drah.

Zpracoval Petr Sochůrek a Filip Vlček