Na letovém řádu jsou další turistické lety s Hamburg Airways na Kanárské ostrovy a do Hurghady. Poprvé bude z Drážďan létat turecká letecká společnost Corendon, a sice do oblíbeného letoviska Antalya. Lufthansa navyšuje počet startů do letecké křižovatky Frankfurtu o sedm, tedy na 49 odletů týdně. Svoji nabídku rozšiřuje i Easyjet a v budoucnu bude do Basileje-Freiburgu létat také každé pondělí. Celkově je v nabídce až 240 letů čtrnácti leteckých společností do 46 destinací ve třinácti zemích. Zimní letový řád platí od 30. října do 24. března 2012.

Další rozšíření letové nabídky

Hamburg Airways bude pro cestovní kanceláře TUI a Neckermann létat do Hurghady, na Teneriffe, Fuerteventuru a Gran Canaria, a to letadlem Airbus A319. Corendon Airlines zajistí se strojem Boeing 737 lety na tureckou riviéru. Letecká společnost Easyjet, která od loňského prosince spojuje Sasko s trojzemím Německa - Rakouska - Švýcarska, rozšiřuje svou nabídku ze tří na čtyři lety týdně. Airbus A319 bude nyní mezi Rýnem a Labem létat každé pondělí, středu, pátek a neděli. Díky novým letům na trase do Frankfurtu získají cestující další možnosti přestupů na lety s Lufthansou a Condorem.

Lufthansa spojuje Drážďany se svými leteckými křižovatkami Frankfurtem (49 odletů týdně) a Mnichovem (39). Z těchto letišť jsou pak každodenní přípoje do New Yorku, Los Angeles, San Francisca, Dubaje, Hongkongu a Shanghaje.

Partnerská města Drážďany a Hamburg spojuje 16 letů se společností Cirrus Airlines. Kromě toho létá Air Berlin do Norimberku (3).

Přímé lety do turistických center

Přímé lety nabízí Lufthansa do Londýna-Heathrow (7 odletů týdně), Cirrus do Curychu (16, codeshare se Swiss) a Vídně (6, codeshare s Lufthansou), Easyjet do Basileje-Freiburgu (4) a Aeroflot do Moskvy-Šeremetěva (3). V Londýně jsou pak k dispozici přípoje v rámci Velké Británie a do Irska, v Curychu do celosvětové sítě společnosti Swiss a v Moskvě do dalších destinací Aeroflotu v Rusku a Číně.

Do Antalye se všichni cestující toužící po slunci dostanou až osmkrát týdně. Kromě aerolinek Corendon tam létá také Air Berlin, Sun Express a Sky Airlines. Air Berlin zahájí od 3. února 2012 až čtyři lety týdně do Palmy de Mallorca. Do destinací u Rudého moře se cestující dostanou přímou linkou na tři místa - kromě Hurghady (Air Berlin, Hamburg Airways) je to Mars Alam a Sharm el Sheik (Air Berlin). Další turistické cíle dostupné přímými lety s Air Berlin jsou ostrovy Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, Madeira a Teneriffe.

Air Berlin kromě toho nabízí 24 možností přestupů. Přes Norimberk mohou cestující pokračovat do Itálie (Catania, Řím), na Kypr (Larnaca, Paphos), do Maroka (Agadir), Tuniska (Enfidha) a Egypta (Luxor). Od února pak mohou pasažéři cestovat přes Palmu de Mallorca na španělskou pevninu (Alicante, Almeria, Barcelona, Bilbao, Jerez, Madrid, Malaga, Murcia, Oviedo, Santiago de Compostela, Sevilla, Valencia) i na Ibizu, Menorcu a do Portugalska (Faro, Lisabon, Porto).

Dobíjecí stanice pro elektromobily

Na drážďanském letišti mohou nyní majitelé elektrických automobilů či jiných vozidel na elektřinu také „natankovat“ své elektromobily. Pro elektromobily je rezervován první jízdní pruh pro autobusy na parkovišti pro autobusy před terminálem. Náklady na vytvoření infrastruktury pro umístění stanice činí zhruba 15 000 eur a budou hrazeny společností DREWAG, letištem Dráždany a dotačním projektem „Modellregion Elektromobilität“ (Modelový region elektromobility) Spolkového ministerstva dopravy, výstavby a rozvoje měst.

Dobíjecí stanice firmy nkt-cables je vybavena dvěma dobíjecími zásuvkami typu 2 (zásuvky Mennekes plus dve zásuvky s ochranným kontaktem). Každá zásuvka je jištěna na 16 A. Dobíjecí zásuvky jsou umístěny za klapkami. Napětí je do zásuvky přiváděno až po vložení zástrčky, respektive po úspěšné identifikaci vozidla. Nabíjení může trvat až osm minut a lze jej ukončit dříve vytažením zástrčky (u typu 2 vytažením nejdříve na vozidle).

Dobíjecí karta

Pro používání dobíjecí stanice je nutné zapůjčit si na letištních informacích dobíjecí kartu. Karta je zapotřebí k zahájení dobíjení. Prozatím je dobíjení zdarma. V príštím roce bude přístup a kompletní vyúčtování možné i přes mobilní telefon.

Společnost DREWAG podporuje projekt „Modelový region elektromobility Sasko“, které je je tak jedním z osmi modelových regionů v Německu. Projekt byl podpořen Spolkovou vládou a jeho cílem je podnítit rozvoj elektromobility výstavbou infrastruktury dobíjecích stanic a integrací vozidel.

Užitečné informace

Dobíjecí stanici pro elektromobily

Více na: www.drewag.de/emobil

Další stanice v provozu:

Elbepark Dresden, Solarwatt AG, Sachsengarage Liebstädter Straße, Parkovište Pirnaischer Platz, Gompitz Park, DREWAG centrální depo a Letiště Dresden International.

Parkování na letišti Drážďany:
Výhodné tarify jsou zárukou klidného parkování přímo na drážďanském letišti. Kryté parkoviště nabízí 2900 zastřešených parkovacích míst v blízkosti terminálu. V tarifu „Low Cost“ může vozidlo v krytém parkovišti parkovat po dobu sedmi až jedenácti dní již od 25 euro.

Na venkovním parkovišti P3 zaplatíte za stejnou dobu parkování již od 15 euro („Super Low Cost“). Při online rezervaci parkovacího místa na www.letiste-drazdany.cz je nově možné platit také EC kartou.

Výhledově od 1. listopadu bude západně od terminálu uvedeno do provozu nové parkoviště na krátkodobé parkování PK2 s 90 parkovacími místy. Díky tomu budou mít hosté doprovázející či vyzvedávající své blízké na letišti, či návštěvníci terminálu, k dispozici celkem 161 krátkodobých parkovišť v blízkosti terminálu.