Podívejme se na vývoj a tajemství balonů značky Select, které jsou například oficiálními míči belgické Jupiter Pro League.

Psal se teprve rok 1947, když Dán Eigil Nielsen vyrobil první míč, a netrvalo dlouho a tentýž muž už světu ukázal první míč se zakrytými švy. Veřejnost i fotbaloví bafuňáři z něj byli tak uneseni, že se stal oficiálním míčem olympijských her v Helsinkách v roce 1952 a také o čtyři roky později v Melbourne.

Představitelé Selectu však i dále chtěli udávat směr vývoje fotbalových míčů, a tak pravidelně přicházeli s inovacemi i v dalších letech. Stačí jmenovat: 1962 první míč se 32 panely, 1965 první voděodolný míč, 1974 první ručně šitý míč. Slušná sbírka patentů…

Není proto divné, že postupem času přicházely různé světové organizace s hromadnými žádostmi o míče Select. Ty se proto začaly v roce 1977 vyrábět v Pákistánu, v první manufaktuře na výrobu kvalitních míčů. V poslední době Select zaujal místo jako oficiální míč dánské reprezentace a jako partner nejvyšší belgické fotbalové ligy Jupiter Pro League.

Jak ale podobný produkt vůbec vzniká? Výroba míče je extrémně obtížnou činností, která u jednoho kusu zabere dvě a půl hodiny čistého času práce. Při ní se spotřebuje osmnáct metrů speciální nitě a udělá se neuvěřitelných 780 stehů. Výsledkem je kvalitní produkt, který slibuje též použití latexové duše, dvojitého butilového ventilku, tří nebo čtyř samostatných vrstev polyesteru slepeného k sobě, uspořádání tkaniny a kvalitní PU povrch.

Vedle samotné kvality je důležitým faktorem rovněž oprava míče při jeho případném roztržení nebo při poškození ventilku. Míče Select dokáže odborník za pár minut ošetřit. Značka, která má bohatou historii i celosvětový význam, proto pro fotbalové kluby určitě není špatnou volbou.

Vedle výroby míčů se firma SELECT specializuje na výrobu a vývoj bandáží pro vrcholové i rekreační sportovce.







Historie fotbalového míče SELECT


1947 Eigil Nielsen si vyrobil první kvalitní fotbalový míč.
1951 Eigil představil jako první na světě fotbalový míč se zakrytými švy.
1952 Míč se zakrytými švy se stal oficiálním míčem na olympijských hrách v Helsinkách a znovu v Melbourne 1956.
1962 První míč s 32 panely (12 pětiúhelníků a 20 šestiúhelníků) dochází k maximální kulatosti, míč se rychle stal standardem po celém světě.
1965 Představen první voděodolný fotbalový míč.
1974 První ručně šitý PU fotbalový míč.
1977 Spolupráce s AKI v Pákistánu první manufaktura na výrobu kvalitních míčů.
1996 Spolupráce s FIFA - nastavení kritérií na kvalitní fotbalový míč.
2001 Oficiální míč dánské fotbalové federace.
2010 Oficiální partner Jupiter Pro League nejvyšší belgická fotbalová liga.

Představou je míč, který zůstane perfektně kulatý a vyvážený, když do něj tisíckrát kopnete.


Záruka kvality:


- latexová duše
- dvojitý butilový ventilek
- 3 nebo 4 samostatné vrstvy polyesteru slepeného k sobě
- uspořádání tkaniny
- kvalitní PU povrch

V čem se často mýlíme:

- čím více vrstev tím lépe (tím hůře)
- často chceme za super cenu super výrobek (menší cena znamená menší náklad na výrobek = méně kvalitní spíše nekvalitní)
- všichni podléháme reklamám malý zájem o původu a složení výrobku

Míče, které mají extra vrstvu pěny a slabší povrch, jsou sice na dotyk měkčí, ale na kontrolu při kopání nepřesné. V mokrém prostředí absorbují více vody.