Složité na přípravu a klamavé svým názvem, přesto chutné a mezi hosty žádané. Těmi to přívlastky by se dalo charakterizovati menu Ústeckého deníku, které se podávalo v restauraci Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu.

Vítězkou posledního kola čtenářské soutěže O nejlepší čtenářský recept se stala Karolína Packová s receptem na Vykládanou roládu.

Jak uvedl kuchař Jan Novák, který Vykládanou roládu připravoval, jídlo klame svým názvem. „Nejde o klasickou roládu, protože jde o mleté maso. Jinak jde o docela složité jídlo na přípravu. Smotat mleté maso v alobalu, aby z toho byla šiška, na to musí mít kuchař grif,“ řekl Novák.

Hosté si ovšem na roládě pochutnali a umění kuchaře ocenili.

Jak řekla Jana Kozmůnková, kuchař zaslouží určitě pochvalu. „Pochutnala jsem si. Je to výborné i bramborová kaše,“ řekla návštěvnice.

Další, kdo si menu Ústeckého deníku objednal k obědu, byl Tomáš Kořánek. „Roládu jsem si objednal, protože mi taková jídla chutnají a mám rád bramborovou kaši,“ řekl mladík a dodal: „Na zimák chodím na oběd pravidelně. Vaří tu dobře a za rozumné ceny.“

Každý čtvrtek vaří kuchařský tým restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu podle čtenářů Ústeckého deníku.

Vykládaná roláda

Suroviny: 1 kg vepřového plecka bez kosti, 200 g anglické slaniny, 4 jemné párky, 200 g tvrdého sýra, 5 vajec, 25 ml mléka, malá sklenička sterilovaných červených kapií, sklenička sterilovaných okurek, 2 mrkve, sůl, pepř, tuk na vymazání alobalu, alobal.

Postup: Vepřové maso umeleme, přidáme mléko, osolíme a vypracujeme tuhou hmotu. Polovinu naneseme na tukem vymazaný alobal. Kapie, okurky a slaninu nakrájíme na nudličky a polovinu naskládáme střídavě na masovou hmotu. Sýr nastrouháme a polovinu nasypeme v další vrstvě. Na sýr naneseme další vrstvu masa, pokryjeme kapiemi, okurkami a slaninou. Na tuto vrstvu naneseme druhou polovinu nastrouhaného sýra, smíchanou s vejci. Nakonec podélně naskládáme párky (v případě potřeby oloupané). Vše opatrně stočíme do rolády a několika vrstev alobalu. Pečeme asi 45 minut, občas podléváme.

Karolína Packová

VYBERTE NEJ RECEPT A HLASUJTE PRO NĚJ VPRAVO V ANKETĚ!

Marinovaný bůček

Suroviny: Půl kg prorostlého bůčku bez kosti, 2 lžíce oleje, 1 lžíce soli, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce worcesteru, žampiony , 1 lžíce zázvoru.

Postup: Bůček nakrájíme na kostky, smícháme s ostatními ingrediencemi a necháme přes noc odležet. Poté prudce osmažíme (olej už na pánev nedáváme) a přidáme žampiony. Necháme bůček vysmažit a poté podléváme vodou až do změknutí masa.

Kateřina Drábková
Kuřecí játra s bazalkou

Suroviny: 150 g kuřecích jater, 1 lžička rostlinného oleje, bazalka čerstvá, sůl, bílý pepř, 250 g libovolná směs zeleniny, 150g másla

Postup: Kuřecí játra opláchneme pod tekoucí vodou, vložíme do misky , zasypeme bazalkou, přidáme lžičku oleje a promícháme. Necháme odstát 30 minut v chladničce.
Na rozehřátou pánev vložíme bazalková játra a opékáme. Pokud je třeba, podléváme průběžně vodou nebo vývarem. Před koncem restování dochutíme solí , pepřem a podle chuti vmícháme ještě čerstvé lístky bazalky.

Eva Drobná
Vepřové plátky s česnekem a křenem

Suroviny: 4 plátky vepřového masa, sůl, pepř, olej, 3 menší kyselé okurky, 4 lžíce sterilovaných kapií, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžičky worchesteru, Křenová směs, 2 lžíce majolky, 1 lžíce strouhaného křenu, pár kapek citronu, pažitka.

Postup: Plátky masa nařízneme po obvodu, aby se nekroutily, naklepeme, osolíme, opepříme a zprudka osmažíme na rozpálené pánvi s trochou oleje.
Podlijeme teplou vodou do výše 1/2 cm a dusíme pomalu do změknutí . Jakmile se voda skoro odpaří a maso zase začíná chytat barvu, vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli, okurku, kapii a česnek, přidáme kečup, hořčici a worchester a vše společně na mírném plameni přibližně 5 min. restujeme. Maso postupně obalujeme v připravené křenové směsi.

Kateřina Králíková