Na ústeckém magistrátu lze takovou petici najít, ale na úplně všech radnicích není.

Petici lze podepsat na vrátnici magistrátu, i když poutač na ní není příliš dobře vidět. Například na recepci radnice městského obvodu ÚL město archy nejsou, ale na některých je lze nalézt. „Máme je zde od 2. listopadu,” uvedla starostka Neštěmic Miloslava Válková.

Některým starostům a primátorům v regionu se ale požadavek kraje na umístění petice na radnicích příliš nezamlouvá. „Měl jsem s tím veliký problém. Takováto petice organizovaná samosprávou je na hraně zákona a je navíc placená z veřejných prostředků, ” tvrdí teplický primátor Jaroslav Kubera. Dodal, že se nakonec rozhodli některé archy dát alespoň do informačního centra.

Petici kraje kritizují například poslanci a senátoři za ODS. „Načasování aktuální legislativní iniciativy Ústeckého kraje podle našeho názoru jasně ukazuje, že spíš než o věcnou snahu dodat obcím a městům legislativní nástroje pro řešení situace v problémových lokalitách, se představitelé ČSSD v zastupitelstvu Ústeckého kraje, a Vy v jejich čele, pokoušejí vytvořit si jakési alibi, kterým se budou snažit v nadcházejících krajských volbách obhajovat svoji dlouhodobou nečinnost na tomto poli,” tvrdí v dopise hejtmance Janě Vaňhové.

Ta tvrdí, že se pokoušejí o politizaci problému. „Ze strany vládní koalice není politická vůle ústecký balíček podpořit, ačkoli za ni kraj dělá její práci. Pro Šluknovsko by to znamenalo zakonzervování současné napjaté situace na řadu dalších let,” uvedla.