Bouldering je druh lezení provozovaný bez lan na velkých skalních blocích, nebo umělých stěnách. Vymysleli ho Britové, jako druh suchého tréninku. Ve sklepení krásného kostela sv. Vojtěcha je ukryta spleť úchytů a barevných značek. Odborníci tvrdí, že tato tréninkové stěna je pěkně těžká.

V sobotu se zde uskutečnila akce pod názvem "Noc dětí ". Nepřišlo jich mnoho, ale k ověření přípravy chystaných závodů to postačilo.

Samozřejmě nechyběl Jaroslav Kotyza, jeden ze zakladatelů boulderingového zázraku v Ústí nad Labem. "Původní stěna byla v Předlicích, v těchto podmínkách existuje od roku 2008. Nebylo to zrovna jednoduché, vtěsnat do malého prostoru naše velké představy. Společně se Štefánkem jsme vytvořili návrh, potom dřevěný skelet a jednotlivé vezecké cesty jsou dílem odborníků. Každý měsíc se mění, aby to bylo zajímavější," vysvětloval Kotyza.

Příští měsíc se zde uskuteční dětské závody, proto bylo nutné ověřit některé soutěžní prvky za přítomnosti těch nejmenších. Jedenáctiletá Lucka byla na stěně jako doma a ochotně vysvětlovala systém barev v návaznosti na obtížnost.

"Červená je nejtěžší, děti mají zelenou značku. Vypadá to prostě, ale pokud máte cestu předen vyznačenou, není to žádná legrace. Chce to sílu, vytrvalost a umět improvizovat," smála se malá slečna.

Pětiletý Mirek mi ukázal speciální obuv, Jakub předvedl závěs, Mikuláš zapózoval pod stropem, další mi ukázal pytlík s magnéziem. Po dětské ukázce dorazili dospěláci z Děčína a vysvětlování dostalo jiný rozměr.

Veronika a Tomáš se doslechli o této stěně náhodou. Pamatujte si! Harlem = bouldering u sv. Vojtěcha. Jako zimní protahovačka skvělé nejen pro děti. Dne 11. prosince se zde uskuteční dětské závody. Ústí má i své mistry boulderingu. Jména Beneš, Vopatová, Ulmonová, Štefánek jsou pojmy v celé republice.

Miroslav Vlach