Glosy Františka Štvána nejednou rozladily vedení ČSSD v Ústí, potažmo v kraji, ale také jeho příznivce. Kvůli tomu se už pokoušeli jej ze strany vyštvat; pro údajné poškozování dobrého jména ČSSD. Jak to tak vypadá, je to tu zase.

Opět se hovoří o tom, že vás chtějí z ČSSD vyloučit, proč?
Abych řekl pravdu, tak mé demokratické vnímání politiky žádnou příčinu nevidí, ale podle toho, co mi řekli na zasedání OVV, kde jsem měl své postoje vysvětlit, se domnívám, že hlavním důvodem je mé odmítnutí kopat do Jiřího Paroubka a Petra Bendy.

Co vás k tomuto postoji vedlo?
Pan Paroubek dobrovolně odešel z čela ČSSD, i když volby vyhrál. To v ČSSD běžné není. Přijal osobní politickou odpovědnost. Útoky, které se na něj z vlastních řad začaly valit, jsem nechápal, neboť ČSSD je vedena na principu kolektivního rozhodování a takřka všichni, kteří se na něm podíleli, se tvářili, že za nic nemohou a to je zbabělé. Možná mě k tomu vede celoživotní nedůvěra k politickým honům na čarodějnice. Připadá vám normální, když člen ČSSD Arno Fišera kritikou Paroubka vzkazuje voličům, že ti, co ČSSD volili, udělali chybu a ti, co ji (Paroubka) nevolili, udělali správně? Mně to připadá hloupé a jen to dokazuje, jaký vliv dokáže mít osobní nenávist na racionalitu myšlení.

Jak se k vám tedy dnes vedení OVV chová?
Nečestně. Byl jsem odvolán z komise Prevence kriminality. To by samo o sobě nebylo nic hrozného, ale že mi pošlou pozvánku a v zasedací místnosti mi je předsedou komise Václavem Křečkem položena arogantní otázka, co tam dělám, když už členem komise nejsem, považuji za nedůstojné jak ČSSD, tak pana Křečka, který by měl vědět, že důkazem inteligence není akademický titul před jménem, ale schopnost se slušně chovat k lidem. Na 24. listopadu jsem pozván na okresní konferenci, kde má „pochybení” budou delegáty projednávána.

Co od toho očekáváte?
Abych řekl pravdu, tak už na druhé ponižování nemám nervy, ale když jsem řekl, že přijdu, tak tam přijdu. Delegátům, pokud budu mít slovo, vysvětlím, proč si myslím, že by místo mě měli opustit stranu lidé, jako Arno Fišera, Josef Macík a další. Lidé, kteří chtějí řídit okres, ale i kraj na principech centralismu, by v ČSSD být neměli. Odhlasovat si, že oni se mohou v médiích trefovat do členů ČSSD a řadový člen ne, může jen ten, kdo ve skutečnosti sociálním demokratem není. Perlička: členové OVV mě pochválili za statečnost, již jsem projevil, když jsem před ně předstoupil. Zjevně si myslí, že z nich jde hrůza, kterou dokáže překonat jen statečný člověk. Hrůza z nich rozhodně nejde. Naopak mi z nich cukají koutky.

Myslíte, že vás opravdu vyloučí?
Neočekávám, že by mi delegáti začali provolávat slávu, neboť by vyjádřili nesouhlas s vnitrostranickou politikou pana Fišery, na druhou stranu by si to zasloužil, aby si uvědomil, že politické stromy nerostou do nebe. Proti ČSSD nic nemám. Naopak si jí velmi vážím. V historii vykonala pro obyčejné lidi mnoho dobrého. Očekávám ale, že mě vyloučí, a truchlit proto nebudu.

Můžete říci proč?
Fišera mi poslal SMS s výtkou, že pro stranu nic nedělám a jen urážím lidi.To jako straník na veřejnosti dělat nebudu. Prý je zdržuji a oni mají jiné úkoly než pana Štvána a že mu to mám věřit. Dodávám, že mu věřím. Své sociální cítění mohu praktikovat i mimo ČSSD a budu i nadále vyjadřovat své názory. Dokud tato svobodná výměna názorů bude v tisku probíhat, pak to není s naší společností tak špatné a lidé jako Fišera si budou muset uvědomit, že je veřejnost bude kritizovat.