Srdce. Nejdůležitější sval v lidském těle. Pokud nefunguje jak má, kvalita života člověka dostává na frak, onemocnění přináší komplikace. Včasný zásah lékařů to však může změnit.

Osmý den

Perkutánní náhrada aortální chlopně, perkutánní uzávěr ouška levé síně a léčba bifurkační stenózy pomocí bifurkačního stentu. Tři operace na katetrizačním sále Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem mohli v pondělí v přímém přenosu sledovat účastníci 8. Kardiologického dne, který pro odborníky z celého Ústeckého kraje uspořádala Krajská zdravotní, a. s., respektive její špičkové pracoviště - Klinika kardiologie. Přitom druhou a třetí ze jmenovaných operací zde mohlo vidět 50 lékařů a na 130 zdravotních sester on-line vůbec poprvé v Česku.

Přímé přenosy operací prováděné týmem přednosty ústecké Kliniky kardiologie docenta Pavla Červinky mohli lékaři a sestry sledovat na velkoplošných obrazovkách v Centru výchovy a dalšího vzdělávání Krajské zdravotní, ale prostřednictvím webu i široká odborná i laická veřejnost.

Riziková první operace

První z operací podle docenta Červinky řeší zúženiny na hlavní tepně a běžně zákrok trvá přibližně třicet minut. „Bývá to standardní zákrok, ale v tomto případě šlo o vysoce rizikovou operaci. Pacient, starší muž, odmítl chirurgii a jeho zdravotní profil byl rizikový. Proto operace trvala hodinu,” vysvětluje přednosta kardiologické kliniky.

„Řešením bylo voperování stentu, balonku, jehož pomocí se tepna znovu rozšíří. Tento způsob volíme zhruba v šedesáti až sedmdesáti procentech případů. V tomto konkrétním jsme stent zavedli přes radiální tepnu na zápěstí, což umožňuje pacientovi se hned po operaci pohybovat.”

Uzávěra ouška

Operaci číslo dvě, která byla na programu 8. Kardiologického dne, předtím ještě nikdo v Česku v přímém přenosu neukazoval.

„Uzávěra ouška levé srdeční síně se používá u nemocných, kteří nemohou používat léky na ředění krve. Pacientce se při léčbě spustilo krvácení do oka, musela proto léky vysadit. Voperovali jsme tudíž speciální knoflík a - laicky řečeno - se tím vytvoří vrátka znemožňující ulétnutí sraženiny,” popisuje podstatu zákroku Pavel Červinka.

V případě uzávěru ouška jde podle jeho slov vesměs o novinku a toto byla na pracovišti v Ústí nad Labem v pořadí osmá taková operace. „Počítáme, že ročně jich provedeme dvacet,” dodal primář.

Léčbou zúženin se zabývala i třetí pondělní operace v přímém přenosu. Bifurkační stent, speciální pružinka, se operovanému umístila do větvení tepen.

Centrum pro kraj

„Klinika kardiologie jako centrum pro Ústecký kraj pokrývá spádovou oblast, v níž žije přibližně osm set tisíc lidí a provádí kolem jedenácti set intervencí ročně. Z asi sedmdesáti procent se týkají akutních pacientů,” uzavřel primář Kardiologické kliniky Krajské zdravotní, a. s. Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z. Doc. MUDr. Pavel Červinka, Ph.D., FESC,FSCAI.

Kardiologická klinika MN v Ústí n. L.
Oddělení poskytuje kompletní diagnostickou i léčebnou kardiologickou péči pro celý Ústecký kraj.

Poskytované výkony:
Neinvazivní kardiologie: zátěžové testy, EKG i TK Holter, transthorakální i jícnová echokardiografie, dobutaminové zátěžové testy.
Koronární jednotka: poskytuje neodkladnou péči nemocným s akutními projevy srdečního onemocnění.
Standardní kardiologické oddělení: lůžková základna pro diagnostické i léčebné zákroky, doléčení akutně vzniklých onemocnění.
Oddělení kardiostimulace a elektrofyziologických vyšetřování: zajišťuje implantaci pacemakerů nemocným s poruchami srdečního rytmu, provádí diagnostiku a léčbu srdečních arytmií.
Invazivní kardiologie: poskytuje diagnostickou i léčebnou péči nemocným s vrozenými či získanými srdečními vadami nebo s ischemickou chorobou srdeční.

Přístrojové vybavení:
Koronární jednotka je vybavena „bed site” i „central” monitoringem s možností invazivního sledování včetně srdečního výdeje, dále je přítomen kontrapulsátor - přístroj pro podporu oběhu.
Neinvazivní kardiologie je vybavena několika tlakovými i EKG Holtery, celkem 3 přístroji pro ultrazvukové vyšetření srdce a velkých cév, u 2 přístrojů je jícnová sonda pro jícnovou echokardiografii, dále je zde přístroj pro bicyklovou ergometrii a tzv. HUT-test na nakloněné rovině.
Standardní oddělení je vybaveno 8 telemetricky monitorovanými lůžky.
Elektrofyziologické oddělení je vybaveno nejmodernějšími přístroji k provádění diagnostiky a léčby srdečních arytmií.
Pracoviště invazivní kardiologie disponuje posledním typem RTG zařízení (angiolinky), které umožňuje léčbu srdečních vad a ischemické nemoci srdeční.
Dále toto oddělení disponuje moderními přístroji k měření hemodynamických parametrů nebo k provádění intravaskulárního ultrazvuku.

Zdroj: www.kzcr.eu