Ústečan: Kolik je na Ústecku schopných spisovatelů. Jak se daří jejich knihy prodávat? Jaká jsou jejich hlavní témata?
Opravdu nemám přehled o stavu spisovatelů v ústeckém kraji, ostatně řada autorů píše skvěle, ale nemají příležitost či odvahu své rukopisy nabídnout. Nicméně jen z Ústí máme dva „dvorní” autory, kteří si v prodejnosti a oblíbenosti knih vedou už léta velmi dobře - konkrétně zesnulý Ivo Wiesner či novinář a publicista František Roček. Mimochodem - posledně jmenovanému jsme právě uvedli na trh jeho nejnovější knihu „Ústecká štvanice”, kterou jsem už při editaci přečetl jedním dechem a ze zájmu čtenářů vidím, že jsem nebyl sám… A Wiesnera, který u nás vydal v průběhu dvaceti let dvanáct titulů, a to i v několika vydáních, lze dnes bez nadsázky označit za pokračovatele například Ludvíka Součka a jemu podobných, i když Wiesner je z mnoha pohledů ve svých závěrech ještě odvážnější…

Jiřina: Prodávají se ještě knihy v obchodech? Jaký je podíl prodeje na internetu? A prodáváte i elektronické knihy? Sama preferuji klasický papír… Co vy na to?
Napřed musím říci, že také preferuji klasický papír.:-)) A s potěšením zjišťuji, že je nás takových ještě mnoho - nedávno se mi donesla informace, že na němckém trhu přes 60 procent čtenářů stále preferuje papírovou knihu. A ani okruh čtenářů námi vydaných knih zatím nepožaduje jejich elektronická vydání, takže s e-knihami zatím v edičních plánech nepočítáme. Rozhodně tím nechci naznačit, že se stavím proti moderním technologiíím, ale někdy se obávám, že jejich zavádění do všech oborů lidské činnosti za každou cenu je krátkozraké. Vývoj jde jistě kupředu, ale je třeba si uvědomit, že některé věci ve své kavlitě trvají technika-netechnika.

Karel Král: Co myslíte, že zabíjí četbu? Televize, internet, školy?
Možná od všeho trochu - hlavně ale to úděsné tempo, jemuž jsme všichni vystavováni, kdy je od nás vyžadováno, abychom vstřebávali a zpracovávali kvanta informací několikanásobně rychleji, než odpovídá našemu normálnímu vnímání… A pak nemůžete „zabrzdit” a zastavit se nad knížkou, povídkou, časopisem… To totiž vyžaduje vnitřní klid, soustředění a čas.