Pro její neexistenci komplex od samého počátku vyvolával rozporuplné reakce. Pocity Střekovanů shrnul Ivan Bittner. „Rád bych, aby tu bylo kde nakupovat, nemusel bych do Trmic, ale hangáry z plechu? To ne.”

Společnost Saller Group vizuální zobrazení centra v pátek představila radě města Ústí. „Samozřejmě není to původní celistvý nehezký blok, myslím, že je po architektonické stránce lepší, je to členěné, respektuje to uliční čáry, je tam zeleň,” míní o tom náměstek ústeckého primátora Jan Řeřicha (ODS). „Já si myslím, že jednohlasný souhlas rady byl na místě, protože na Střekově a v okolních obcích skutečně není kde slušně nakoupit.”

Vizualizace plánovaného obchodního centra na Střekově.
Co to bude?

Tři samostatně stojící dvoupodlažní budovy. V prvním podlaží budou obchody s potravinami, oděvy, elektronikou, hračkami, drogerií a další. Ve druhém podlaží prostory administrativní. K dispozici dvě stovky parkovacích míst. V obchodech mají najít zaměstnání desítky lidí. Zdroj: Saller Group
Vizualizace plánovaného obchodního centra na Střekově.
Poněkud rezervovaný postoj zaujala střekovská radnice. Vyplývá to ze slov starostky Miroslavy Lazarové (ODS). „Náš pozemek to bohužel není, takže vzhled stavby nemůžeme příliš ovlivnit. Nakonec jsme stanovili pět podmínek. Na jejich plnění dohlídnou naši úředníci.”

Zásobování nesmí obtěžovat místní lidi, ani návštěvníky soudu. Omítky musí respektovat okolní zástavbu, žádné plechové panely. Parkoviště musí obklopit dřeviny v sadové úpravě, sloužící jako protihluková clona. Hluk a prach pak nesmí obtěžovat ani během stavby. Projekt měl také posoudit ústecký magistrát dle územního plánu.

Sdružení Váš Střekov, jež proti stavbě plechových krabic na Střekově bojuje dlouhodobě, si naopak myslí, že vizualizace zpravidla lžou. „Slibují něco, co pak postaví úplně jinak. Chybí billboardy, zeleň nikdy není taková jako na vizualizaci,” řekl Marian Páleník ze sdružení.

Podle něj je patrné, že to budou haly, ne bloky bytových domů s parkem či hřištěm, jež sem logicky patří, lhostejno, zda to je či není v územním plánu. „Saller Group nechápe, že to je centrum Střekova, ne periferie. Chyba je ovšem na straně magistrátu. Ten je měl odkázat do patřičných mezí.”

Saller Group ještě nemá na centrum územní ani stavební povolení. „Pokud budou vyřízena kladně, s výstavbou by se mohlo začít na jaře roku 2012,” uvedl mluvčí společnosti Jan Rödling.