Tím chtěl Ústecký kraj řešit situaci v sociálně vyloučených lokalitách. Občanští demokraté v sobotu v Ústí nad Labem celý den jednali o vlastních řešeních.

„Ústecký balíček navrhoval dokonce věci, které jsou v legislativním procesu dokonce schváleny. Navrhuje například věci, pro které ČSSD ve sněmovně ani nehlasovala,” uvedl Nečas. Podle něho navíc návrhy obsahovaly řadu chyb.

Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila kraj například chtěl, aby opakované přestupky byly trestným činem. „To ovšem nejde bez registru přestupků,” uvedl. Podle něho na něm nyní ministerstvo pracuje a i se změnou třeba trestního zákona je chce již v lednu předložit vládě. Vysvětlil, že některé opakované přestupky budou trestným činem, bude se prý i sčítat škoda při drobných krádežích. Jakmile přesáhne hranici 5 tisíc korun bude člověk trestně stíhaný.

Nečas řekl, že návrhy se kterými přichází a přijde vláda budou vycházet z principu, že „stát nebude podporovat flákače a delikventy.” Uvedl, že problém v sociálně vyloučených lokalitách se dlouho zanedbával a přerostl třeba v současnou situaci na Šluknovsku. Dodal, že dříve se chybně vycházelo z principu, že za problémy může většinová společnost.

Vláda podle něho proto kromě přestupků, chce zavést celou řadu opatření. Sociální dávky mají být vázané na školní docházku, budou stanovené limity prostoru na jednoho obyvatele v bytě nebo stanoveny příspěvky na bydlení, aby z nich nebohatli majitelé ubytoven. Slibuje i razantnější zásahy proti lichvářům.

Zpracoval Vít Lukáš