Mohou se také vypravit vstříc více než čtyři století dlouhé historii, která na hosty dýchá na každém kroku, a to ze zdí a hradeb pevnosti rozkládající se na náhorní plošině o rozloze devíti pražských Staroměstských náměstí. To činí z návštěvy historického vánočního trhu velmi nevšední zážitek, který svou romantickou atmosféru návštěvníky vánočně naladí.

Opravdu jedinečný podzemní svět

Tento rok se stal součástí vánočního trhu i tajuplný a jedinečný podzemní svět ukrytý v Medvědích kasematech. Pískovcové klenby kasemat v bílé záři tradičních ochranovských hvězd poskytnou nádherně pohádkové místo pro zdobné stánky regionálních obchodníků. Najdete tu například prodejce saských vín či lokální výrobce čokolády. Součástí trhu je i betlém s opravdovými zvířaty, dřevěná vánoční pyramida z Krušných hor a výzdoba s 250 vánočními stromečky.

Venku na tržišti jsou další s láskou zdobené stánky různých místních řemeslníků, u kterých návštěvníci zajisté najdou zcela neotřelé a nevšední nápady na vánoční dárky. Tam je k dostání i lahodná pevnostní štola, svařené víno či punč.

Unikátní adventní kalendář s rekordy

Ke každoročním vrcholným událostem na Königsteinu patří i porcování letos již 10,16 metru dlouhé vánoční štoly upečené v pevnostní pekárně. Tato štola se s každým novým ročníkem adventních trhů prodlužuje o jeden centimetr.

Pozoruhodný je také adventní kalendář ve Starých kasárnách (Alte Kaserne). Ten v sobě snoubí hned dva rekordy: se svými 112 metry je to nejdelší adventní kalendář, a to v nejstarších dochovaných kasárnách v Německu. Tam, kde kdysi bydleli vojáci se svými rodinami, se o 420 let později otevře každý prosincový den jedno rozzářené okno. A když se v Saském Švýcarsku zešeří, ozáří celou adventní podívanou romantické světlo vánočních řetězů, které dohromady mají více než 1,3 km.

Štědrý Mikuláš

Pevnost nabízí také pestrý a všestranný vánoční program. Od kreativní dílny pro děti, přes loutková pohádková představení až po výstupy žonglérů a kejklířů či historickou vánoční hudbu. A nesmíme zapomenout ani na Mikuláše a jeho chaloupku, na které je speciální schránka, do níž mohou děti vhodit dopis Ježíškovi.

Každou adventní neděli v 15.30 hodin königsteinský Mikuláš přinese na pevnost pytel plný dárků a nadělí je dětem. Ve slavnostně vyzdobeném posádkovém kostele zazní rovněž o nedělích v době od 13.00 do 16.15 hodin vánoční varhanní koncerty.

Pevnost Königstein

Adventní víkendy: 3. a 4., 10. a 11., 17. a 18. prosince (so/ne 11.00 19.00 hodin)
24. prosince zavřeno, 31. prosince jen do 15.30 hodin

Běžná otevírací doba: listopad březen, denně 9.00 17.00 hodin
duben říjen, denně 9.00 18.00 hodin

Příjezd: dálnice D8 / A17, Praha Drážďany, výjezd Pirna, dále B172 ve směru Bad Schandau.
Rychlodráha S-Bahn S1: stanice Königstein.
Příjezd/mapa: http://www.festung-koenigstein.de/index.php/prijezd.html

Audioguide v češtině: 2,5 aura, k němu audioguide pro děti zdarma

Vstupné: dospělí 6 euro, zlevněné 4 eura
Rodinné vstupné: 15 euro (dva dospělí, max. 4 děti) nebo 9 euro (jeden dospělý, max. 2 děti)
Informace v češtině: http://www.festung-koenigstein.de/index.php/oteviraci-doby-vstupni-ceny.html

Víkendový program:
Sobota a neděle: kreativní skřítkova dílna v Magdalenině hradě (Magdalenenburg), pohádková divadelní představení, Předvádění čerpání vody nově restaurovaným čerpadlem z roku 1912 ve Studničním domě (Brunnenhaus).
V 16.00 hodin otevření okénka nejdelšího adventního kalendáře v Německu.
Každou neděli: od 13.00 hodin Adventní hudba v Posádkovém kostele (Garnisonskirche).

Pevnost je otevřena už od 9.00 hodin.