I když cena za kilogram sladkostí oproti loňsku vzrostla, stále lze na severu Čech pořídit balení levněji než například v Praze. Němcům navíc české pečivo chutná a naopak řada ústeckých obyvatel jezdí pro tradiční štolu do Drážďan.

Vánoce znamenají pro výrobce cukroví největší výdělky. Zatímco během roku zájem o dorty a sladkosti klesá, před zimními svátky počet zákazníků prudce roste. Na tržbách se prosinec podílí až 40 procenty. Před svátky si pečením přivydělávají i některé šikovné hospodyňky, pekárny přijímají v období adventu brigádnice.

Spokojení zákazníci se ke svým cukrářům vracejí. Horší ekonomická situace se podle počtu objednávek v oboru podle cukrářů zatím neprojevuje. "Řada žen už si odvykla trávit předvánoční večery u plotny a raději koupí hotové, u nás oceňují ruční práci a použití skutečných surovin jako je máslo a vanilka," řekla cukrářka Eva Bubáková z Teplic. Kilogram pečiva prodává za 340 korun, loni to bylo 250 korun.

Objednávky i od zákazníků ze sousedního Saska přijímají cukrárny v Ústí nad Labem. Kdo si chce užít třeba s dětmi vykrajování pomocí formiček, ale neumí udělat správné těsto, může si ho koupit. Prodejci nabízejí i polotovary.

Trvanlivost cukroví uvádí někteří výrobci měsíční i delší. Takovému zboží je podle Františka Buchala z Asociace kuchařů a cukrářů ČR třeba se vyhnout. "Důležité je také pečlivě číst etikety, pak může být zákazník překvapen, že místo másla má jen máslové aroma. A pravé máslo se rychleji kazí, proto je lepší si objednat cukroví dopředu u osvědčené cukrářky," řekl.

Na kilogram cukroví, v němž jsou ořechy, máslo, čokoláda, vanilka je podle Buchala nutné si připravit asi 400 až 500 korun. "Ceny stouply, protože vzrostla cena surovin. Například ořechů je na českém trhu nedostatek a kilogram se prodává za 280 korun," vysvětlil.

Na své si přijdou i vyznavači netradičních chutí, na trhu jsou ručně vyráběné bonbony i německá štola. Tu lze koupit v supermarketech za 60 až 80 korun, s tou tradiční ale nemá podle odborníků mnoho společného. Řada Ústečanů si ji raději kupuje v Drážďanech, kde byla prý také prvně upečena. Dresdener Stollen je od roku 1997 chráněnou registrovanou známkou a na adventních trzích v hlavním městě Saska ji lze pořídit za šest až 20 eur (150 až 500 korun).

Kdo chce ušetřit, měl by se poohlédnout po výrobcích, které nabízejí učňovské školy. Cena zde klesá kvůli levné pracovní síle. Dražší jsou naopak výrobky určené pro diabetiky. "Zatím problém je sehnat cukroví pro celiatiky. Jen mouka pro lidi s bezlepkovou dietou je mnohem dražší než obyčejná," uvedl Buchal. Ženy, které dbají na štíhlou linii, mohou podle rady cukrářů vyměnit tučné máslové těsto za těsto obohacené ovesnými vločkami a celozrnnou moukou. Ke slazení je vhodné kandované ovoce. "Kdo chce ale držet dietu, sladké ale zkrátka nesmí," uvedla Bubáková.