Kde jsou všechny exponáty z muzea? Je jich tu nějak málo. Na to se ptají někteří čtenáři Ústeckého deníku. Například Radim Bzura. Ten se diví, jak je to možné, že v muzeu nenajde skoro nic z historie města. „Očekával bych, že se dozvím o dávnověku soutoku řeky Bíliny s Labem. O období pro město nejvýznamnějším, s přesahem až do dneška,“ řekl Bzura.

Na to je, podle Václava Houfka, vědeckého tajemníka muzea, jednoduchá odpověď. Expozice o historii Ústí teprve v muzeu připravují. Nejenom výstavy stálé, ale i plán těch časově omezených. Stěhováním totiž přestavba muzea neskončila.

„Máme zhruba milion sbírkových předmětů pod asi 200 tisíci inventárními čísly,“ popsal Houfek.

Během pětiletého exilu, vynuceného rekonstrukcí, je muzejníci museli zabalit do zhruba 4 tisícovek beden. „Ještě chvilku potrvá, než vše zinventarizujeme. I když rekonstrukce skončila v červenci, stále přebíráme provozní části budovy.Vlastní expozice přijdou postupně, jak to umožní finanční a personální stav muzea,“ řekl Houfek.

Před Vánoci, jako první, chystají muzejníci tematickou výstavu exponátů, pocházejících z darů, jež muzeum obdrželo za 135 let své existence. „Jsou to doslova stovky darů, jež muzeum obdrželo,“ líčil Houfek.

Muzejníci vyberou soubor předmětů, které by měly reprezentovat šíři sbírek. „Vztahovat se budou k Ústí, některé jsou i exkluzivními záležitostmi. Chceme Ústečany povzbudit, aby tak dotvářeli historickou paměť ze svých osobních, individuálních pamětí, aby si uvědomili, že i jejich individuální příběhy stojí za zaznamenání,“ dodal.

Jakmile v první polovině příštího roku skončí tematická výstava o darech, bude připomínat sto let od objevu kosmického záření v Ústí, a v roce 2013 přijde 200. výročí bitvy u Chlumce. Muzeum má v plánu se věnovat i atraktivnímu tématu válečných událostí v Ústí. Dominovat ale bude především téma česko-německých vztahů, protože historii Ústí tvořili také německy mluvící obyvatelé. Na přípravě se podílí Collegium Bohemicum, jež teď připravuje trvalé expozice k dějinám Němců v českých zemích.

Na jejich přípravu nedávno skončila architektonická soutěž. Předseda poroty, Tomáš Hradečný, řekl, že mezi několika výbornými pracemi vybrali návrh ateliéru Projektil. „Přesvědčil o svých schopnostech vytvořit s Collegiem Bohemica tým a dotáhnout projekt do úspěšného konce.“

Hlavní expozice tu dokončí nejdříve koncem roku 2013. Vyžádá si to zhruba 35 až 40 milionů korun.