Při pohledu na poctivě propečenou hovězí roštěnku se sbíhají sliny. Vůně se line Irskou restaurací Sport Pub na zimním stadionu.

Jídelní lístek má jasného favorita -menu Ústeckého deníku - debrecínské roštěnky podle Jany Postrádlové.

„Jídlo mi moc chutná. Je to taková klasika, na které není co měnit. Člověk úplně cítí tu chuť hovězího,” pochvaloval si oběd David Kožušník.

A nebyl sám. „Dnešní menu je opravdu výborné, stejně jako zvolená příloha, tedy rýže. Lidem chutná, prodali jsme všech pětačtyřicet porcí,” hlásila kuchařka Martina Hiřičková.

Vítězný recept: Debrecínské roštěnky

Suroviny: 400 g hovězích roštěnek, sůl, pepř, hladká mouka, olej, 1 cibule, 1 lžička sladké papriky, pálivá paprika, 100 g žampionů, 2 rajčata, 1 zelená paprika.

Postup: Roštěnky naklepeme, nařízneme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Osmažíme na tuku, přidáme cibuli, krátce osmahneme. Vložíme maso, podlijeme, přidáme houby, rajčata a papriku, zasypeme paprikou a dusíme doměkka. Hotové roštěnky vyjmeme. Zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě, povaříme. Přecedíme, houby vybereme do omáčky a zbytek do ní přepasírujeme. Znovu vložíme maso a ohřejeme.

Jana Postrádlová

A co budeme vařit příští čtvrtek? Hlasujte!

Francouzský plněný kapr

Suroviny: 0,5 kg brambor, sůl, sádlo na vymazání, vejce, tvrdý sýr, drcený kmín, kapr, citrón, petrželová nať, máslo.

Postup: Brambory nakrájíme a uvaříme v osolené vodě, scedíme, dáme do zapékací mísy, posypeme nasekaným uvařeným vejcem, strouhaným sýrem a drceným kmínem. Povrch poklademe porcemi očištěného kapra. Každou porci několikrát nařízneme, do otvoru dáme tenké plátky citrónu, osolíme, posypeme nakrájenou petrželovou natí, pokapeme rozpuštěným máslem a šťávou z citrónu, dáme do trouby a doměkka pečeme.

Jiří Kopřiva
Pečená telecí játra s jablky

Suroviny: 500 g telecích jater, 2 velká jablka, 4 lžíce másla, 1 velká cibule, 1 lžička cukru, 1 citron, sůl, pepř.

Postup: Játra opereme a osušíme. Pečlivě je odblaníme a nakrájíme na plátky. Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kolečka. Pokapeme je citronovou šťávou a lehce pocukrujeme. Na pánvi rozpustíme dvě lžíce másla a jablka na něm z obou stran opečeme. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a na zbylém másle ji necháme zesklovatět. Pak ji i s máslem přendáme do zapékací misky, na ni naskládáme plátky jater a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Játra zprudka upečeme doměkka, teprve potom je osolíme a opepříme. Poklademe je plátky jablek a ozdobíme dílky citronu. Podáváme s opečenými bramborami.

Kateřina Plofková
Krůtí guláš

Suroviny: 1 krůtí stehno sůl, pepř, 100 g slaniny, 2 větší cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžíce sladké papriky, 1 sklenka sterilovaného leča asi 3 dl, 1 lžička sojové omáčky.

Postup: Krůtí stehno vykostíme a odstraníme šlachy. Maso pokrájíme na kousky, osolíme, opepříme. Nudličky slaniny rozškvaříme v kastrolu, podle potřeby přilijeme olej, vhodíme pokrájenou cibuli, kousky masa a vše osmahneme. Vmícháme plátky česneku, papriku a krátce orestujeme. Přimícháme lečo, směs zakapeme soj. omáčkou, podlijeme trochou vody a udusíme doměkka.

Pavlína Kopecká