Lahodící oku, příjemný na chuť, mírně pikantní, takový byl Mexický guláš od čtenářky Anny Scheuflerové. Tak jako každý čtvrtek se i tento týden vařilo v restauraci Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu podle čtenářů Ústeckého deníku. Čtenářský recept připravoval sám šéfkuchař restaurace Martin Ječmen.

„Recept hodnotím velmi kladně. Mexický guláš do poledního jídelního lístku zařazujeme pravidelně. Jen ho dáváme do bochníku chleba a k fazolím přidáváme ještě kukuřici,” řekl Ječmen.

Ačkoliv jsou v receptu feferonky, volil kuchař, aby byl guláš mírně pikantní a mohl si ho objednat každý.

„Má to tu správnou chuť. Jídlo není ani moc pálivé a přitom má příjemnou pikantní chuť. Kuchař jistě zaslouží pochvalu. Těstoviny jako příloha se určitě hodí a krásně je to nazdobené strouhaným sýrem a listem salátu,” nešetřila chválou návštěvnice restaurace Martina Vázlerová.

Nebyla sama, kdo si Mexický guláš od Anny Scheuflerové objednal.

„Je to výborné. Guláše mám rád. Na můj vkus to mohlo být trochu více pikantnější, ale zase chápu, že vaří tak, aby si mohlo menu objednat co nejvíce hostů,” řekl Miroslav Koubek.

Jako příloha se k Mexickému guláši, kromě těstovin podávala rýže. Menu Ústeckého deníku doplnil Hovězí vývar s fridátovými nudlemi nebo dezert Babiččin domácí perník.

VÍTĚZNÝ RECEPT: Mexický guláš

Suroviny: 2 lžíce oleje, 2 velké cibule, 3 stroužky česneku, 150 g anglické slaniny, 500 g mletého masa, 400 g rajčat, 400 g vařených fazolí, 1 lžička pálivé mleté papriky, sůl, oregano, šalvěj, 50 g strouhaného sýra, feferonka

Postup: V hrnci rozehřejeme olej, cibuli oloupeme, jemně nakrájíme a na oleji orestujeme společně s nakrájeným česnekem a anglickou slaninou. Pak přidáme mleté maso a opékáme 5 minut za stálého míchání. Pak přidáme nakrájená rajčata, fazole, koření, sůl a dusíme asi 30 minut. Podáváme tak, že na talíř dáme uvařenou rýži nebo těstoviny, přelijeme gulášem a posypeme nastrouhaným sýrem. Ozdobíme jemně nakrájenou feferonkou a podáváme společně s čerstvou zeleninovou oblohou.

Anna Scheuflerová

Soutěžní recepty:

Panenka v olivové krustě

Suroviny: 1 kg vepřové panenky, 4 hrsti strouhanky, hrst černých oliv nahrubo nasekaných, 3 lžíce olivového oleje, 2 stroužky utřeného česneku, 2 lžíce čerstvého tymiánu, 1/2 lžičky hrubé soli, 1/2 lžičky mletého pepře

Postup: Strouhanku promícháme s olivami, olejem, česnekem, tymiánem, solí a pepřem a pak v ní obalíme omytou a osušenou panenku. Při 200 °C pečeme 20 minut. Podáváme ozdobené čerstvým tymiánem.

Eva Málková
Mleté maso zapečené se zelím

Suroviny: 700 g mletého masa, 500 g kyselého zelí, hrnek rýže, 3 cibule, kečup, smetana, sůl, pepř.

Postup: Maso osolíme a opepříme. Hrnek rýže uvaříme, necháme ji vychladnout a potom jí přimícháme k masu. Do zapékací mísy dáme na dno zelí a na něj dáme válečky, které jsme vytvarovali z mletého masa smíchaného s rýží. Válečky pokryjeme vrstvou zelí. Takhle pokračujeme do vyčerpání zásob. Končíme zelím. Vrchní vrstvu zelí poklademe kolečky cibule, zalijeme kečupem, trošku podlijeme vodou a pečeme hodinu v troubě. Chvíli před dokončením zalijeme smetanou.

Kateřina Karlíková
Pečená kachna s jablky

Suroviny: 1 kachna, 1 kachní játra, 500 g jablek, 30 g cukru, 40 g másla, 80 g mandlí, 50 ml bílého vína, sůl.

Postup: Omytou a osolenou kachnu dáme do pekáče, podlijeme vodou, tučná místa propícháme vidličkou a dáme péci. Játra pečeme současně. Za občasného polévání šťávou z kachny a podlévání vývarem upečeme kachnu dozlatova. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na silnější díly, posypeme cukrem a dáme na rozpuštěné máslo dusit. Pokapeme bílým vínem a dusíme do poloměkka. Játra nakrájíme na plátky, přimícháme je k jablkům a ještě mírně prohřejeme. Dušenými jablky obložíme kachnu. Jablečnou dušeninu sypeme na povrchu oloupanými, na nudličky nakrájenými mandlemi.

Jiří Malovský