Přijde to náhle. Z plného zdraví se najednou popadnete za břicho a nevíte, kudy dřív. Takhle rychle se projevuje střevní viróza. V těchto dnech už postihla mnohé.

„Výskyt onemocnění způsobený rotaviry nemá charakter epidemie. Vyskytuje se, ale ne plošně,” řekl krajský hygienik Josef Trmal a dodal: „Samotný průběh střevní virózy je velmi rychlý, intenzivní průběh trvá většinou pět, šest hodin. Ovšem ve stolici nemocného mohou viry přetrvávat ještě dva až tři dny. U lidí s horší imunitou i týdny. A pak hrozí, že při nedostatečné hygieně nemocný roznáší chorobu dál.”

Jako jedinou obranu doporučuje důslednou hygienu. „Pečlivé omývání rukou nejen před jídlem či jeho přípravou, ale třeba i když jsme jeli z práce či do práce hromadným dopravním prostředkem.” Například matka se může nakazit, pokud třeba jen vdechne výpary, takzvané aerosoly, když dítě zvrací. Není od věci použít i v takovém případě roušku či kapesník před ústy. Zejména u nemocných dětí je velmi důležité, aby se předešlo nebezpečnému odvodnění organismu.

To je důležité také u starších lidí. Lékaři v tomto případě doporučují jako účinný lék například přírodní prostředek s jílem. Dobré je také užívat po lžičkách studenou Coca-Colu, nápoje, který měl původně sloužit jako lék proti pravé chřipce. Na očkování je ideální doba právě teď.