"K porodu došlo brzy ráno po příchodu chovatele do pavilonu, přesně v 7.40 hodin bylo mládě na světě. Samice se chová jako zkušená a zodpovědná matka, mládě si ihned vzala do náručí a začala je jazykem a spodním pyskem pečlivě čistit, nejprve obličej a pak i celé tělíčko," uvedla mluvčí zoologické zahrady Věra Vrabcová.

Podle zvuků a podle toho, že bylo mládě již první den klidné, usoudili chovatelé, že mládě pije a že je vše v pořádku. Od prvního okamžiku velice čilé a životaschopné, ihned se začalo končetinami přidržovat srsti matky. Ta byla po porodu unavená, často spala nebo jen v klidu ležela a odpočívala, takže zůstala od zbytku rodiny (dospělý samec Ňuňák a pětiletý potomek Budi) oddělená. Až teprve šest dní po porodu, tedy ve čtvrtek 22. prosince, projevila přání přidat se k ostatním a trávit den ve expozici přístupné návštěvníkům. "Od čtvrtka je tedy mohou sledovat i návštěvníci zoologické zahrady, neboť Bornejský pavilon je pro příchozí přístupný a proskleným průhledem je celá rodinka k vidění. Ňuňák je velice spokojený, protože je na své partnerce poměrně závislý a každé oddělení špatně snáší. K novému členu rodiny se chová bez jakékoli známky agresivity, tak jako při minulých odchovech toleruje všechna mláďata od prvních společných chvil," pokračovala Vrabcová.

Orangutaní samička je v pořadí čtvrtým mládětem, které se v ústecké zoo narodilo. První byla v roce 2000 (20. 12.) samička Raja, která však krátce před prvními prvními narozeninami uhynula. Jako druhý se po roce v roce 2002 (20. 12.) narodil sameček Ámos, který byl ve věku sedmi let převezen do holandské Zoo Apeldoorn, kde se mu již narodil syn Kawan. Třetí v pořadí je pětiletý sameček Budi (20. 1. 2007), který ještě s rodiči žije v ústecké zoo. Zajímavé je, že všechny tři porody připadly na 20. den v měsíci, takže pokud by Ňuninka letos „počkala“ ještě tři dny, bylo by pravidlo dokonalé.

V evropských zoologických zahradách se orangutani bornejští chovají celkem ve 33 institucích (138 jedinců), ale v posledních 12ti měsících se narodila pouze tři mláďata. V přírodě žijí orangutani bornejští v malajské i indonéské části ostrova Borneo a jsou zapsáni v Mezinárodní červené knize ohrožených druhů v kategorii „ohrožený“. Jejich počty mají klesající tendenci. V roce 2010/2011 vyhlásila Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) kampaň na ochranu lidoopů, v letošním roce je nová kampaň zaměřena na ochranu jihovýchodní Asie, týká se tedy mimo jiné opět orangutanů. Největší hrozbou je pro tento druh kácení tropických pralesů, na jejichž místech dochází k expanzivnímu pěstování palmy olejné. Bohužel, největšími spotřebiteli palmového oleje jsou státy Evropy a Severní Ameriky, takže i každý z nás.