K veřejností sledovaným stavbám samozřejmě patří i investice soukromé, ponejvíce pak ta na Větruši.

Jak připomněl investiční náměstek ústeckého primátora Jan Řeřicha, stavba sportoviště začala zemními pracemi loni na podzim a na místo demolovaného sektorového centra si jej v anketě vybrali sami obyvatelé Ústí. „Stavba bude hotova na podzim,“ řekl Řeřicha.

Jak bude areál vypadat? Víceúčelové hřiště pro hokejbal s dalšími hřišti pro míčové hry, herními plochami pro petang a kilometrovou dráhou pro in-line bruslení. Sloužit bude nejen ke sportování, ale i k odpočinku, nebudou chybět lavičky v parkově upraveném prostoru, sociální zázemí pro návštěvníky. Sportoviště budou kontrolovat strážníci.

#nahled|https://g.denik.cz/54/c0/20120110_grafika_stavby_usti_denik_flash_big.jpg|https://g.denik.cz/54/c0/20120110_grafika_stavby_usti.jpg|Co se bude v Ústí stavět v roce 2012?#

„Kulturák“ na jaře

Rekonstrukce domu kultury začne zjara. „Revitalizace by měla být dokončena v horizontu dvanácti měsíců od zahájení prací,” vysvětlil Jaroslav Kouba z kanceláře primátora. Cena revitalizace bude asi 170 milionů korun.

V souvislosti se stavbou už město neprodloužilo nájemní smlouvy svým nájemcům, včetně zdejší restaurace. Letošní plesovou sezonu občerstvením zajistí podnikatel Roman Sluka a restauratér Jan Vrba.

IPRM Mojžíř

Integrovaný plán rozvoje města také bude pokračovat v Neštěmicích a Mojžíři, úpravou veřejných prostranství, za celkem 69,34 milionu korun. Budou to především rekonstrukce silnic a chodníků v ulicích Hlavní, K Haldě, Jindřicha Plachty a Mlýnská. K tomu navrch kamerový systém a úpravy veřejného osvětlení.

„Instalace kamer v Mojžíři probíhá v rámci projektu IPRM revitalizace sídliště Mojžíř. Třetí etapa by měla být zakončena v dubnu. Co se týká ostatních míst v obvodě, vše je otázkou peněz,“ popsala to Lenka Jaremová, 2. místostarostka obvodu Neštěmice v on-line rozhovoru Ústeckého deníku.

Zastávky trolejbusů

Město získalo evropskou dotaci na obnovu vozového parku MHD i na modernizaci dalšího vybavení dopravního podniku. Týká se to nákupu 26 nízkopodlažních trolejbusů. Vybudování nového odbavovacího a informačního systému, případně i modernizace trolejbusového obratiště.

K tomu ještě rekonstrukce 50 zastávek, právě tato část projektu se týká města samotného, to se musí o zastávky postarat ve své režii.

Na IPRM Mobility Ústí a dopravní podnik získaly dotaci z Evropské unie a částečně i od státu, téměř 300 milionů korun. Regionální rada regionu soudržnosti Severozápad ji schválila loni 25. února.

„Město Ústí nad Labem předložilo nejrozsáhlejší plán s celkovými výdaji 514 milionů korun,“ potvrdil Vojtěch Krump, mluvčí rady s tím, že Regionální operační program (ROP) Severozápad podpoří ústecké investiční akce částkou 296 milionů korun. Další velké investice město už nechystá, a pokud ano, tak jen ty, jež už jsou dotovány.

Fotbalový stadion

Otazníky se vznášejí nad fotbalovým stadionem. Pokud v Ústí nad Labem nevyroste takový, který bude splňovat požadavky svazového projektu s názvem Ligové stadiony 2012, hrozí krajské metropoli zánik profesionálního fotbalu.

Nejnákladnější plánovaná investice města, která by měla vyjít na 187 milionů korun, je ale stále v nedohlednu. Přestože je zanesená v rozpočtovém provizoriu města Ústí nad Labem na letošek, nikdo neví, kdy rekonstrukce začne, ani kdo ji bude financovat.

Hotel Větruše

Ústečané hodně hovoří i o hotelu na Větruši. Ostatně, že jeho výstavba pokročila, je vidět z mnoha míst v centru města. Jiří Dušek z investorské firmy Ekofin PC potvrdil, že hrubá stavba je už vesměs hotová.

„Konstrukce střechy je hotová, pokládáme krytinu. Následovat budou okna, zateplení, jakmile to bude hotovo, začnou práce uvnitř budovy. Kolaudaci plánujeme na srpen,“ dodal Dušek.