Guláš je trochu pikantní, tak je dobré ho zapíjet pivkem. To jsou slova zákazníků, kteří si k obědu objednali v restauraci Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu menu Ústeckého deníku.

Vítězkou minulého kola se stala Jana Kovářová s receptem na Tulácký guláš. Menu Ústeckého deníku hodnotil kuchař Vladimír Houda. „Přijde mi to takové hladové. Tím, že je to guláš, tak mi tam chybí maso. Místo toho, abychom ke guláši dávali pečivo, tak jsme zvolili ho nalít do vydlabaného bochníku kmínového chleba,“ řekl kuchař.

Jedním ze zákazníků, který si menu Ústeckého deníku objednal, byl Luboš Ševčík. „Je to výborné. Ničím bych jídlo nevylepšil. Tím, že je to pikantnější, tak je dobré guláš zapíjet pivem,“ pochvaloval si host. Dalším, kdo si k obědu Tulácký guláš objednal, byl Jaroslav Koubecký. „Připomíná mi to trošku bramborový guláš, jenže bez brambor. Moc jsem si pochutnal. Škoda, že jsem si k tomu nemohl dát pivko, protože řídím,“ uvedl.

Tulácký guláš

Suroviny: 200 g klobásy dle chuti, cibule, 200 g kysaného zelí, olej, 2 lžičky mleté papriky, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, voda.

Postup: na oleji orestujeme cibuli s pokrájenou klobásou. Necháme zpěnit papriku, zalijeme vodou, přidáme okapané zelí, česnek pokrájený na plátky, promícháme a necháme povařit do změknutí, dochutíme solí a pepřem. Guláš zahustíme chlebem nebo trochou hladké mouky.

Jana Kovářová

Každý čtvrtek vaří kuchaři restaurace Sport Pub Zlatopramen podle čtenářů Ústeckého deníku.

Hlasujte co se bude vařit příště.

Bůček v karamelu

Suroviny: 1/2 kg vepřového bůčku bez kosti, 2 lžíce cukru krupice, 10 lžic sojové omáčky, bílé víno, česnek, 2 cibule, zázvor, sůl.

Postup: Bůček upečeme v troubě dohněda a poté ho celý ponoříme do vařící vody, vyndáme a vychladlý nakrájíme na kousky. Do vody dáváme proto, abychom se zbavili sádla na mase. Do hluboké pánve dáme asi 2 lžíce oleje, 2 lžíce cukru a necháme zkaramelizovat. Přidáme asi 10 lžic sojové omáčky, stejné množství obyčejného stolního vína, jemně pokrájenou cibuli, 2-3 nastrouhané česnekové stroužky, lžičku mletého zázvoru a osolíme. Mícháme, dokud se karamel nerozpustí. Poté vložíme bůček a na mírném ohni necháme maso obalit v karamelové omáčce. Můžeme podlít ještě vínem nebo vodou anebo zahustit omáčku škrobem. Podáváme s vařenou rýží.

Jana Kovářová
Bůčkové kostky v pivním těstíčku

Suroviny: 400 g vepřového bůčku libového, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička soli, 250 ml piva světlého ležáku, 100 g hladké mouky, 50 g olomouckých tvarůžků, špetka soli, špetka pepře, rostlinný olej.

Postup: Vepřový bůček nakrájíme na kostky asi 3×3 cm, osolíme, opepříme a vetřeme drcený kmín, necháme odležet.
Těstíčko: z piva, hladké mouky, jemně strouhaných olomouckých tvarůžků vymícháme hladké těstíčko, osolíme jej a opepříme. Kostky napícháme na párátka a obalíme v těstíčku. Smažíme ve vysokém oleji pozvolna dozlatova. Po usmažení necháme na papírovém ubrousku okapat.

Jitka Kopecká
Havířské řízečky

Suroviny: 4 plátky masa králičího, kuřecího, vepřového, 5 lžic rostlinného oleje, 5 lžic solamylu, 5 vajec, 2 cibule, lžička pepře, lžička chilli, lžička papriky sladké, 2 lžičky vegety, 2 lžičky sojové omáčky, 2 lžičky soli.

Postup:
Maso a cibuli nakrájíme na menší kostičky. Všechny ingredience smícháme dohromady do větší zadělávací mísy podle množství masa. Důkladně zamícháme a naložíme do lednice. Pečeme placičky dozlatova až dohněda. Jako přílohu podáváme bramborovou kaši.

Eva Drobná