Jméno prvního lídra pro krajské volby budou znát obyvatelé Ústeckého kraje. Jako první ho chtějí představit občanští demokraté. Ostatní velké strany své lídry budou znát během jara.

ODS má již primárky v okresech za sebou. „Lídra bude regionální sněm volit ve středu během zasedání na ústecké Větruši,“ uvedl krajský předseda Jan Kubata. Kdo jím bude, není jasné. Občanští demokraté chtěli za lídra teplického primátora Jaroslava Kuberu. Nyní padají jména například bývalého děčínského primátora Vladislava Rašky nebo krajského zastupitele Petra Fialy.

Předseda ČSSD v Ústeckém kraji Arno Fišera uvedl, že u nich jsou také již primárky v okresech hotové, mají již navolené své zástupce. „Kandidátku budeme sestavovat 10. března,“ dodal. Právě o Fišerovi, který je náměstkem hejtmanky Jany Vaňhové, se uvnitř strany mluví nejčastěji jako o volebním lídrovi. Nikoli o současné hejtmance.

V ČSSD ale nemusí být jisté nic. Před čtyřmi lety byl jejím lídrem Jaroslav Foldyna. Ačkoli stranu dovedl k vítězství, jeho spolustraníci ho do čela kraje nenominovali a zůstal pouhým zastupitelem.

Další parlamentní strany se na volbu lídrů také zatím jen připravují. Krajský předseda TOP 09 Jakub Zavoral Deníku řekl, že jméno jejich lídra budou znát v průběhu února. Komunisté podle svého krajského předsedy Oldřicha Bubeníčka kandidátku zvolí až v dubnu.

Do voleb mohou zasáhnout i nové politické subjekty. Jedním je strana bývalého předsedy Jiřího Paroubka. Ta má krajskou konferenci naplánovanou na 11. března. „S téměř jistotou můžeme říci, že krajským lídrem bude navržený předseda Jiří Paroubek,“ uvedl volební manažer Petr Benda.

Dalším je nové sdružení Pro kraj. Působit začalo na Ústecku, výraznou osobností v něm je Jaroslav Haidler. Tento týden oznámilo, že na Děčínsku začíná spolupracovat s Volbou pro město a Hnutím za harmonický rozvoj obcí a měst. Nyní hledá spojence v dalších okresech Ústeckého kraje.

Kdo bude lídr stran ve volbách?

ČSSD: Lídra bude znát až v polovině října. Tip Deníku: Hejtmanka Jana Vaňhová lídrem nebude, kandidátku povede krajský předseda Arno Fišera.

ODS:
Jméno bude známé ve středu. Uvnitř strany se mluví o Vladislavu Raškovi nebo Petru Fialovi.

KSČM:
Jméno lídra oznámí v dubnu. Tip Deníku: krajský předseda Oldřich Bubeníček nebo zastupitel Stanislav Rybák.

Severočeši.cz:
Kandidátku oznámí až začátkem léta.

Tip Deníku:
Lídrem bude náměstkyně mosteckého primátora Hana Jeníčková

TOP09:
Primárky ukončí v průběhu února. Tip Deníku: krajský předseda Jakub Zavoral.

LEV21:
Lídrem by měl být předseda a bývalý premiér Jiří Paroubek, volební konference bude až v únoru.

PRO kraj:
Nové hnutí zatím hledá podporu v jednotlivých okresech kraje. Lidrem by mohl být Jaroslav Haidler.