Jedna z nejvýznamnějších památek v centru města, kostel svatého Vojtěcha, je pod neustálým náporem zlodějů drahých kovů. Naposledy zde zloději úřadovali v noci na úterý. Ačkoli je ve středu města, kudy chodí spousta lidé a v okolí je i několik kamer městské policie, stejně to zloděje neodradí. Výsledek práce zlodějů může narušit fasádu jedné z nejvzácnějších památek.

Mluvčí hnutí YMCA v Ústí nad Labem Pavel Hušek, které se o kostel svatého Vojtěcha stará, tvrdí, že zloději jsou téměř neřešitelný problém. „Cílem těchto krádeží je kostel asi poslední čtyři roky. Hodnota ukradených věcí není veliká, ale pokud se vše sečte, je škoda již kolem 100 tisíc,“ uvedl. Podle něho je problém, že zloději kradou měděné parapety, které chrání fasádu budovy před deštěm. Když zde parapet není, škoda se postupně ještě zvětšuje.

Chytit zloděje je velmi obtížné. Neodradí je ani poloha kostela v centru města. Kradou většinou v noci. „Ještě v půl jedné správcová viděla, že zde parapety jsou,“ uvedl Hušek. To, že by je někdo z kostela sundaval, ale nikdo nezaznamenal. Ústečtí policisté poslední krádež plechů vyšetřují. „Byla nám oznámená v ráno. Odhadovaná škoda je 4500 korun,“ řekla mluvčí ústeckých policistů Veronika Hyšplerová.

Policisté přiznávají, že krádeže kovů a jejich vyšetřování jsou velmi obtížné. Pachatel během ní nezanechává příliš stop a jeho činnost se špatně prokazuje. „V podstatě je potřeba někoho chytit přímo při činu,“ uvedla Hyšplerová. Dodala, že by lidé měli takové krádeže oznamovat. Pokud možno prý zavolat policii tak, aby to zloději nevěděli a policisté je mohli chytit při krádeži. „Kontrolujeme i sběrny. Věci zde jsou ale znehodnocené a špatně se identifikují,“ dodala.

Zástupce ředitele městské policie Jan Novotný řekl, že strážníci kolem kostela chodí. „Vedeme se zloději kovů každodenní boj. Oni si hlídky i tipují. Vědí, že když projde, tak se nejspíše nějakou dobu nevrátí,“ dodal. Zatím se prý jako nejúčinnější zbraň ukázalo zabavování kárek na odvoz šrotu. „Vymýšlejí ale stále nové a nové finty. Začali například nosit ukradené věci v batozích,“ dodal Novotný.