Myslivecký guláš od Nadi Chodovské byl svým základem podobný segedínskému guláši. I tento týden jsme vařili v restauraci Sport Pub Zlatopramen podle čtenářů Ústeckého deníku, se kterými kuchařský tým restaurace pravidelně každý čtvrtek vaří.

Šéfkuchař Martin Ječmen uvedl, že jde o typickou maďarskou kuchyni a čtenářka si segedínský guláš vylepšila uzeným bůčkem.

„Recept hodnotím velmi kladně. Uzené maso guláš vylepšilo a je to dost chutné. I hosté mají o menu Ústeckého deníku zájem. Třeba na rozvoz, kterým se také zabýváme, si ho dost objednávali zaměstnanci 02, kterým obědy dovážíme,“ řekl Ječmen.

Menu Ústeckého deníku tvořila spolu s Mysliveckým gulášem hrachová polévka s krutony. Jako příloha ke guláši byl houskový knedlík nebo rýže.

„Přílohu jsme nechaly tak, jak ji uváděla čtenářka v receptu. Rýže mi ale moc ke guláši nesedí,“ doplnil Ječmen.

Během obědů se prodalo všech sedmdesát porcí Mysliveckého guláše, které kuchaři připravili. Jedním z hostů, který si menu Ústeckého deníku objednal, byl Theodor Valenta.

„Je to dobré. Guláš s knedlíkem mě v jídelním lístku zaujal, protože jsem knedlíkový,“ řekl host.

Fotografování do Deníku ho hodně s kamarády pobavilo.

„Já snad ty novináře přitahuji. Přijel jsem z Českých Budějovic služebně, zajdu si na oběd a hned je u mě novinář. Tuhle jsem byl na úřadech něco vyřizovat, hned se ke mě přihnal nějaký váš kolega a ptal se mě, jak dlouho čekám na vyřízení a taky jestli si mě může vyfotit,“ smál se Valenta.

Myslivecký guláš

Suroviny: 200g slaniny, 200g vepřového masa, 300g uzeného bůčku, 2 cibule, 1 sáček kysaného zelí, 1 kysaná smetana, 2 lžíce mleté papriky, 2 lžíce hladké mouky, sůl.

Postup: Slaninu nakrájíme a rozškvaříme. Pak přidáme nakrájenou cibuli a osmažíme.Vepřové maso nakrájené na kostky přidáme k cibulce a opečeme dozlatova. Přisypeme červenou papriku, krátce osmahneme, zalijeme vodou a dusíme asi 30 minut. Když je maso téměř měkké, přidáme nakrájené uzené a nakrájené zelí a dusíme. Mouku rozšleháme s polovinou zakysané smetany a za stálého míchání vlijeme do hrnce. Krátce povaříme.

Naďa Chodovská
Co budeme vařit příště? Hlasujte!
Kuře s kořeněnou omáčkou

Suroviny: 4 kuřecí čtvrtky, 2 stroužky česneku, osminka másla, sůl, Omáčka: ½ šálku jemného kečupu, ¼ šálku vody, lžička soli, lžíce octu, lžíce cukru, lžíce worchestové omáčky, lžička chilli koření, ½ lžičky pepře, cibule.

Postup: kuřecí čtvrtky osolíme a vložíme do pekáče. Přidáme máslo, česnek, trochu citronové šťávy a polejeme kořeněnou omáčkou. Kořeněná omáčku si uděláme : všechny uvedené ingredience společně povaříme asi 10 minut. Spolu s kuřetem pečeme asi 1 hodinu. Jako příloha se hodí hranolky, rýže, brambory, kaše ale i pečivo.

Petra Malánková
Kuřecí nivové nudličky

Suroviny: 500 g kuřecích prsou, 200 sýru Niva, 1 dcl mléka, olej.

Postup: Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky a osmahneme na oleji, vyndáme na talíř a na olej vložíme sýr nivu, kterou jsme nakrájeli na kostičky. Až se sýr rozpustí přidáme nudličky z kuřete zamícháme a rozředíme trochou smetany. Příloha: brambory, hranolky.

Jana Poslušná
Kuřecí pošušňání

Suroviny: 4 kuřecí prsa, O,5 kg žampionů, sojová omáčka, smetana, špetka soli, špetka pepře, 2dcl oleje.

Postup: Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky osolíme opepříme, vložíme na rozpálený olej, orestujeme, přidáme nakrájené žampiony, přidáme sójovou omáčku a smetanu, provaříme krátce a podáváme. Vhodná příloha je rýže nebo hranolky.

Kateřina Kubáčková