Pokud se rozhodnete pomoci dětem v nouzi, můžete se v Ústí nad Labem i napálit. Neznámí podvodníci ve městě prodávají časopis, o kterém tvrdí, že z jeho výtěžku pomáhají dětem z Dětského domova v Tisé. Ředitel domova Milan Vostrý varuje v žádné podobné aktivitě se náš dětský domov neangažuje a nikdy jsme od nikoho za prodej časopisů v centru města peníze nedostali.

Podle Vostrého do jejich domova volalo již více lidí, kteří se na prodej časopisu dotazovali. Na jeho prodejce údajně narazili například v obchodním centru Forum.

„Pochybní kameloti procházejí dlouhými chodbami obchodního centra, v ruce drží balík časopisů a oslovují kolemjdoucí stokrát omletou větou: Přispějte prosím na děti z Dětského domova v Tisé. Jako ředitel tohoto zařízení odpovědně prohlašuji,že nikdo z majitelů časopisu, vydavatel ani prodávající muži či slečny, nikdo nám nedal ani korunu z prodeje tohoto pochybného časopisu,“ uvedl. Praxi označil za hyenismus.

„Koupila ho například moje sestra a zavolala mi to, Byl jste z toho velmi překvapený,“ dodal.

Vedoucí obchodního centra Petr Panchartek Deníku řekl, že jediný časopis, který se smí prodávat uvnitř Fora, je Klára. „S majiteli jsme dohodnuti, jde o časopis, který se prodává i v jiných centrech. Netuším, zda jde o tento případ, nebo zde byl někdo jiný, ale vše prošetříme,“ řekl Panchartek.

Podle něho se obchodní centrum s prodejem různých věcí setkává velmi často. Povolení ale prý vydávají jen výjimečně a pouze prověřeným organizacím. Obávají se právě případných podvodů a s tím spojené negativní reklamy.

„Pouštíme sem jen tříkrálovou sbírku a Bílou pastelku. Ostatní žádosti odmítáme,“ dodal Panchartek. Pokud prý bezpečnostní služba prodejce v centru nebo na pozemcích, které mu patří, najde, vyžene je.

Prodej časopisu není jedinou pochybnou charitativní akcí, na kterou Ústecký deník v poslední době narazil. Na podzim například prodejci v centru města nabízeli plyšové psy, z nichž pomoc šla na psí útulek. Ne ovšem ústecký. Nejednalo se o sbírku, ale prodej reklamních předmětů pro útulek Azyl Rita, který podle některých kynologů nemá příliš dobrou pověst.

Markéta Vovsová, jednatelka sdružení, které tehdy prodej organizovalo, uvedla, že z 50 korun jde na psy jen 20. Právě z těchto důvodů jsou někteří Ústečané ke sbírkám skeptičtí. „Již raději nikomu takto nic nedávám. Jen v oficiálních akcích,“ uvedla Vendula Sábová. To doporučuje i Vostrý. Příležitost pomoci dětem v Tisé mají lidé například ve vánoční sbírce organizované městem.