Tím měl na mysli plánovanou stavbu dvoupatrového obchodního centra a parkovišť, jež zcela pokryje travnaté proluky vedle krajského soudu na Střekově. Projekt je dítětem společnosti Saller group.

„To by ale byla docela škoda, já tam na trhy zajíždím a známí z ulice taky,“ postěžoval si Tesařík. „Můžeme být rádi, že sem ti trhovci vůbec přijedou, i když třeba v Praze si myslím asi vydělají víc. Takových akcí pro lidi by tu mělo být víc…“

Nad střekovskými trhy skutečně, podle předsedy sdružení Zdravý Sever Vlastimila Žáčka, jež trhy pořádá, jeden čas otazník visel. „Byl to problém, vypadalo to, že nenajdeme lepší místo, s organizací je spousta problémů,“ popisoval Žáček.

„Stačí, aby se někde jinde pořádala obdobná akce a nemáte záruku, že trhovec, který slíbil, že přijede, skutečně dorazí,“ pokračoval v líčení další člen sdružení Pavel Joska. „Vzhledem k tomu, že z toho není vůbec žádný zisk a děláme to opravdu jen jako koníček, tak jsme už říkali, jestli to radši nezrušit, ale nakonec nám pomohla střekovská radnice, za to jí patří dík.“

Jak vysvětlila starostka obvodu Miroslava Lazarová (ODS), radnice má zájem trhy na Střekově udržet. „Máme dobrou odezvu od Střekovanů i lidí z jiných městských čtvrtí, kteří sem rádi zajíždí,“ vysvětlovala starostka.

„Hovořili jsme se sdružením o tom, že bychom organizátorům jako alternativní místo mohli půjčit parčík naproti ČS a sochy TGM, takový ten vedlejší,“ sdělila Lazarová. „Co se týče případných úprav prostoru, to budeme vědět až po dalším jednání, kdy bude jasné, co je pro to vše potřebné. Myslím, že by to mohlo být slušné místo,“ dodala.

Na otázku, kdy tedy chce sdružení Zdravý Sever uspořádat první letošní trhy, odpověděl předseda Žáček, že chtějí začít 31. března v sobotu, jako obvykle v 8 hodin ráno. „Prozatím na starém místě u krajského soudu, pokud by do té doby začala Sallerova výstavba budovat obchodní centrum, projednáme to s radnicí a přesuneme se před Činoherní studio.“

Sdružení se teď intenzivně připravuje na sezonu. „Vyjednáváme s farmáři, ale třeba i s pražírnou kávy, ti slíbili přijet i s informacemi jak kávu pít, aby byla zdravější,“ dodal v závěru Joska s tím, že se lidé mohou samozřejmě těšit na jarní zeleninu, XXL vajíčka, rané brambory, uzeniny, sýry, ale i sazeničky, tak jako vždy.