Restaurace zaplněná téměř do posledního místečka. Servírky se mají co otáčet. Kuchaři pomalu nestačí nandavat objednaná jídla. Tak jako každý čtvrtek se i tento týden vařilo v restauraci Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu podle čtenářů Ústeckého deníku.

Vítězkou minulého kola se stala Eva Drobná s receptem na Havířské řízečky. Čtenářka Eva Drobná je vášnivou domácí kuchařkou a stala se několikanásobnou vítězkou v anketě O nejlepší čtenářský recept. „Havířské řízečky jsem našla v kuchařce, kterou jsem dostala od kamarádky, která ji našla, když uklízela byt před Vánoci. Jsem v důchodu a celý život ráda vařím. Sbírání kuchařek a receptů je mou zálibou,“ připsala k receptu Drobná, když ho odeslala do redakce.

Menu Ústeckého deníku připravoval šéfkuchař restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu Martin Ječmen. „Na Havířských řízečcích je vidět, že jde o typicky domácí recept. Řízečky mohou čtenáři znát také z minulých kol pod názvem Placičky od Šenovské Haničky,“ uvedl Ječmen.

K Havířským řízečkům se podávala jako příloha bramborová kaše a menu Ústeckého deníku doplnil Hovězí vývar se zeleninou a nudlemi nebo babiččin domácí perník. „Vynechali jsme vepřové maso. Řízečky jsme udělali jen z králičího a drůbežího masa, aby bylo jídlo lehké. Menu Ústeckého deníku je dnes velkým favoritem, jen čtyřicet porcí šlo na rozvoz, kterým se také ve Sport Pubu zabýváme. Tolik porcí jen od jednoho jídla už dlouho nepamatujeme,“ pochvaloval Ječmen.

Během poledne se prodalo všech devadesát připravených porcí Havířských řízečků. Jedním z hostů, který si menu Ústeckého deníku objednal byl Lukáš Plechatý.

„Havířské řízečky mě zaujaly v jídelním lístku, proto jsem si je objednal k obědu. Jsou vynikající. Ničím bych to nevylepšil, je to takhle dobré a pochutnal jsem si,“ řekl Plechatý.

Dalším hostem, který si menu Ústeckého deníku objednal a pochutnal si, byl Pavel Kolačík. „Chutná mi to. Jsem tady na obědě poprvé a musím uznat, že se tu dobře vaří. Ani jsem netušil, že si objednávám menu Ústeckého deníku,“ řekl Kolačík.

To zase návštěvnice Kateřina Kopánková prozradila, že si recept vystřihne a udělá si řízečky doma. „Jen místo bramborové kaše si k nim udělám třeba zeleninový salát z jogurtem,“ uvedla Kopánková. To její spolusedící u stolu Pavla Srncová dodala, že by si řízky uměla představit i s pečivem.

„Myslím si, že k večeři s tmavým chlebem a nějakým dipem by byly výborné,“ řekla Kopánková.

Hlasujte, co budeme vařit příště!

Vítězný recept: Havířské řízečky

Suroviny: 4 plátky masa králičího, kuřecího, vepřového, 5 lžic rostlinného oleje, 5 lžic solamylu, 5 vajec, 2 cibule, lžička pepře, lžička chilli, lžička papriky sladké, 2 lžičky vegety, 2 lžičky sojové omáčky, 2 lžičky soli.

Postup: Maso a cibuli nakrájíme na menší kostičky. Všechny ingredience smícháme dohromady do větší zadělávací mísy podle množství masa. Důkladně zamícháme a naložíme do lednice. Pečeme placičky dozlatova až dohněda. Jako přílohu podáváme bramborovou kaši.

Eva Drobná
Svíčková na divoko

Suroviny: Olivový olej, 400 g hovězí svíčkové, divoké koření, 150 g červené cibule, 150 g mražených hub, lžíce hladké mouky, 50 ml vody, 150 ml červeného vína, 1 ks hovězí bujón.

Postup: Plátky masa ochutíme divokým kořením a na rozehřátém olivovém oleji opečeme dozlatova. Maso vyjmeme a na vypečené šťávě orestujeme nakrájenou cibuli a houby. Zaprášíme moukou a zalijeme vodou a červeným vínem. Přidáme bujón a vše promícháme. Poté vložíme zpět maso a provaříme ještě cca 3 minuty.

Lenka Pravdová
Zapečené mleté na česneku

Suroviny: 500 g mletého masa, koření na grilování, majoránka, sůl, pepř, 300 g rajčatového protlaku, 3 stroužky česneku, 800 g vařených brambor.

Postup: Maso ochutíme dle chuti grilovacím kořením, majoránkou, solí, pepřem a rozmačkaným česnekem. Zprudka orestujeme na pánvi na troše oleje. Až je maso zlatavé, přidáme rajský protlak a vše dusíme, dokud to trochu nezhoustne. Takto hotovou směs přelijeme do zapékací mísy. Brambory rozmačkáme a můžeme okořenit trochou grilovacího koření a posypat majoránkou s pažitkou. Vše dáme péct. V půlce pečení lze misku vyjmout a povrch posypat strouhaným tvrdým sýrem.

Pavlína Podhorská
Maminčina jablková játra

Suroviny: 4 porce: 400 g vepřových jater, 4 střední jablka, olej, 3 lžíce másla, 3 lžíce bílého vína, hladká mouka, sůl a pepř.

Postup: Jablka omyjeme, oloupeme a bez jádřinců nakrájíme na menší plátky. Osmahneme je na másle. Játra nakrájíme na plátky, opepříme a posypeme moukou na jedné straně. Játra pak po obou stranách osmahneme na oleji. Přidáme opečená jablka a chvilku podusíme. Nakonec přilijeme víno a ještě chvilku dusíme. Před koncem vaření játra osolíme.

Karla Hájková