„Taky jsem jim něco přivezla. Pro lidské bezdomovce se toho dělá dost, ale i psi to teď venku mají těžké, mělo by jim pomoct i město. Zabývá se tím vůbec?“ ptá se Ústečanka Věra Karafiátová.

Ústečtí radní tento týden schválili mimořádný příspěvek 35 tisíc korun pro zoologickou zahradu, která útulek provozuje. „Peníze uvolnil ze svého fondu primátor. Zjišťovali jsme na místě, v jakém stavu psi jsou a co útulek pro ně nejvíce potřebuje. A už mají k dispozici 5 nových bud, 10 vyhřívacích desek a stejný počet zateplených oblečků. V pondělí dostanou ještě další,“ řekla na páteční tiskové konferenci po radě města náměstkyně primátora Zuzana Kailová (ČSSD). K otázce Ústečanky dodala, že se tím zabývají stejně, jako se zabývají i pomocí pro lidi.

Náměstkyně Helena Kubcová (ODS) podotkla, že to byla jejich strana, která hned s příchodem mrazů organizovala s městskou policií pomoc pro bezdomovce přímo v terénu. Kailová ovšem kontrovala, že i oni v terénu jsou, pouze to není tak vidět, protože si k tomu nezvou novináře.

Co potřebuje útulek?

- Především kvalitní krmivo, které je výživnější
- Psi také ocení piškoty a další pamlsky
- Vítané jsou rovněž finanční příspěvky, protože útulek má napjatý rozpočet
- Největší pomocí by ale bylo poskytnout některému psovi domov

Co se týká psího útulku, tak primátor Vít Mandík (ČSSD) pro něj slíbil i další podporu. „Jeho potřeby byly podhodnoceny, letos se budeme snažit prostředky zvýšit, řádově asi o 300 tisíc korun,“ řekl.

Vedoucí útulku Jaroslava Ježková potvrdila, že finančně na tom nejsou dobře a každá pomoc je vítaná. Akorát nyní díky iniciativě Ústečanů už mají dost dek, spíše by přivítali lepší krmivo. Jinak psi zatím podle ní zimu zvládají mimo jiné i proto, že ty nejchoulostivější si pracovníci útulku na noc berou domů.