Kam s nimi?
Pokud vy sami doma najdete podobné archivní záběry, dejte nám je k dispozici. Stačí poslat e-mailem na ustecky@denik.cz
nebo přinést do redakce Ústeckého deníku. Hned na místě je oskenujeme a vy si je zase odnesete domů. A budeme moci přichystat další díl retro záběrů.

Šlajfky klíčkem připevněné na hnědé, kožené křusky, kandaháry na prknech bez log světoznámých výrobců, džeksny s rychlým pruhem na boku, bambusové tyčky s kroužky propojenými koženými pásky, tlusté tepláky s gumičkami nad kotníky, šusťákovky spíchnuté na domácím šicím stroji, první oteplovačky z lamina, rukavice z „kůže“, které na mokrém sněhu ztvrdly tak, že jsme je mohli ke kamnům postavit, kulichy pletené ze zbytků vln s dominantní bambulí hýřící všemi barvami, kousavý svetr s jeleny.

Bože, jak je to dávno.

Chceme vám, našim čtenářům, přinést v těchto skutečně zimních dnech něco pro zahřátí duše. Když jsme přišli s návrhem zveřejnit staré fotografie pořízené v minulosti na sněhu a ledu, nečekali jsme, jakou si tím přichystáme sami pěknou chvilku. Prohlíželi jsme snímky kolegů a kolegyň, dnes již otců i dědů, matek i babiček, a smích nám vrážel slzy do očí. A to je přesně to, co chceme dopřát vám všem.

V dnešním vydání nabízíme první várku fotografií, které někdy i několik desítek let nikdo neviděl. Získali jsme je od redaktorů Ústeckého deníku, od známých osobností Ústecka i od ústeckého muzea. Připojte se!

V Ústí nad Labem je rekord 37 cm

Ústí nad Labem - „Půl metru sněhu v Ústí? Tak to bych chtěl vidět,“ divil se Martin Novák z meteorologické stanice na Kočkově. V posledních letech to asi nebylo. Tedy pokud to lze vysledovat z meteorologických záznamů.

„Hodně sněhu napadlo vloni, ale když se podíváme do historie, tak stanice město hlásila rekord nejvíce 37 centimetrů a to v roce 1956,“ pokračoval Novák. „Na Kočkově máme rekord podobný, 40 centimetrů a to z ledna roku 1981.“

S mrazy se už ale město v minulosti potýkalo. „Tak například 10. února 1956 máme zaznamenáno na stanici Ústí město 27,6 stupně pod nulou. Na Kočkově pak 22,1 stupně Celsia pod nulou,“ dodal meteorolog Novák.

Pro srovnání, v sousedních Teplicích meteorologové naměřili 27,5 stupně pod nulou v únoru roku 1929. Republikový rekord z roku 1929 činí u Českých Budějovic až mínus 42,2 stupně. (wv)