Jednoduchý na přípravu. Lehký do žaludku. Mezi hosty velmi žádaný. Tak jako každý čtvrtek vařil kuchařský tým restaurace Sport Pub Zlatopramen na Zimním stadionu podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou posledního kola se stala Jana Poslušná s receptem na Kuřecí nivové nudličky.

„Ráda vařím a mám ráda rychlá jídla. Nivové nudličky jsou snadné na přípravu a také hodně chutné. Když čekám večer návštěvu, tak vždy nudličky připravím a sklidím s nimi úspěch,“ napsala do redakce čtenářka.

Její slova potvrdil i kuchař Vladimír Houda, který kuchařský tým vedl. „Kuřecí nivové nudličky by snad zvládl uvařit i náš desetiletý syn. Není na tom nic složitého. Jinak bych recept zařadil do francouzko-německé kuchyně. Brambory jako příloha jsou výborné, ale k nudličkám se hodí také všechny druhy těstovin,“ řekl kuchař.

Výrazná chuť

Návštěvníci restaurace Sport Pub Zlatopramen byli s prací kuchařského týmu spokojeni. Jak uvedl Petr Metlička, na menu nebylo nic, co by se dalo vytknout. „Je to velmi chutné. Mám rád nivu, proto jsem si kuřecí nudličky objednal. Niva svou nasládlou chutí dodá jídlu výraznější chuť,“ řekl zákazník.

Kuřecí nivové nudličky

Suroviny: 500 g kuřecích prsou, 200 sýru Niva, 1 dcl mléka, olej.

Postup: Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky a osmahneme na oleji, vyndáme na talíř a na olej vložíme sýr Nivu, kterou jsme nakrájeli na kostičky. Když se sýr rozpustí, přidáme nudličky z kuřete, zamícháme a rozředíme trochou smetany. Příloha: brambory, hranolky.

Jana Poslušná

Pochvalu kuchařskému týmu vystřihla i Irena Bašková. „Menu Ústeckého deníku jsem si objednala ze zvědavosti. Musím říci, že jsem si pochutnala. Zítra si koupím Ústecký deník a recept si vystřihnu,“ usmála se žena středních let.

O tom, že zákazníkům opravdu chutnalo, svědčily i prázdné talíře, které se vracely zpět do kuchyně. „Je to vždycky dobrá vizitka kuchařské práce. Poslední dny se výrazně zvýšil počet zákazníků, kteří začali mířit k nám do restaurace,“ pochvaloval si provozní Jiří Česnohlídek.

Každý čtvrtek vaří kuchaři restaurace Sport Pub Zlatopramen se čtenáři Ústeckého deníku. V internetové anketě na webových stránkách usteckydenik.cz soutěží tři majitelé kulinářských receptů o ten nejlepší. Vítězný recept poté připraví kuchaři restaurace na Zimním stadionu a návštěvníci si ho mohou objednat k obědu a zhodnotit, zda čtenáři měli při klikání šťastnou ruku.

Krkovička se švestkami

Suroviny: 80 g švestek, 4 plátky krkovičky bez kosti, 200 ml červeného vína, 4 lžíce švestkových povidel, 50 ml slivovice, 100 g cukru, skořice mletá, citronová šťáva, sůl.

Postup: Švestky spolu s červeným vínem vložíme do kastrůlku, zakryjeme a necháme 2 hodiny macerovat. Přidáme cukr, skořici, 10 minut povaříme a necháme vystydnout. Plátky krkovice rozklepeme na větší plátky, které poklademe scezenými švestkami. Šťávu si zatím necháme. Plátky přehneme na půlku a sepneme kuchyňskou jehlou, párátky nebo zavážeme nití. Osolíme a opepříme a zlehka na tuku opečeme. Do pekáče nalijeme šťávu ze švestek, na ni položíme plněné krkovičky a vložíme do předehřáté trouby. Při teplotě 180 stupňů pečeme zhruba 15-20 minut. Vyndáme z trouby, maso dáme stranou, do vypečené šťávy přidáme povidla a za stálého míchání lehce povaříme. Můžeme ochutit slivovicí, přikyselíme a už jen prohřejeme.

Kateřina Zoufalová
Balkánské kapsy

Suroviny: 4 vepřové kotlety, olej, sůl, pepř, 4 papriky barevné, 3 cibule, 10 větších žampionů, lžíce rajského protlaku, 150 g balkánského sýru, chilli omáčka, 2 lžičky gyros koření, 1 lžička hladké mouky.

Postup: Do plátků masa uděláme hlubší kapsy. Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Papriku pokrájíme na nudličky, žampiony a cibuli na plátky a vše orestujeme na pánvi, vmícháme protlak a koření, odstavíme a necháme trochu zchladnout. Kapsy naplníme směsí, kraje zpevníme párátkem nebo jehlicí a zprudka osmažíme . Pak přendáme maso do zapékací mísy, výpek posypeme moukou, necháme zpěnit, přidáme trochu vody, provaříme a nalijeme na kapsy, na které nandáme i zbytek orestované zeleniny. Posypeme nastrouhaným sýrem, zaklopíme a dáme zapéct asi na 20 minut do předehřáté trouby, pak odkryjeme a necháme chvilku dopéct bez přikrytí.

Zuzana Kovářová
Vepřová pečeně s jablky

Suroviny: 750 g vepřové pečeně, lžička zázvoru (čerstvý nebo sušený) 3 jablka, špetka pepře, špetka kmínu, špetka soli, cibule, 1 dcl černého piva.

Postup: Maso omyjeme, ze všech stran opečeme, okmínujeme, osolíme a dáme péct spolu s kuličkami černého pepře. Přidáme zázvor. Zhruba v polovině pečení přidáme oloupané půlky jablek, můžeme přidat i cibuli. Před dokončením lehce podlijeme pivem.

Stanislava Pejzová