S placením pokut za přestupky si provinilci hlavu moc nelámou. Ústeckému magistrátu na nich dluží 44 miliony korun. To je částka, která by vystačila na celoroční čištění chodníků i vozovek v Ústí a ještě by zbylo. Nebo by z ní skoro celý rok vyžily zoologická zahrada a muzeum dohromady.

„Město se potýká s nedostatkem peněz. Magistrát přitom pokuty důsledně nevymáhá. To se musí změnit,“ řekl radní Pavel Dlouhý (ČSSD).

Situací se podle něj zabývala rada města a vyzvala tajemníka úřadu Leoše Nergla, aby do dubna připravil a předložil návrh, jak s vymáháním těchto pohledávek pohnout.

Nejvíce dluží motoristé. Loni si přestupci v oblasti dopravy vysloužili pokuty za 15,9 milionu korun, zaplatili ale jen 5,8 milionu. „Tyto pokuty je nutné vymáhat lépe,“ uvedl Dlouhý. A poznamenal, že zrovna u těchto pokut by to neměl být takový problém, protože jde o dlužníky, jimž lze „sáhnou“ na majetek, minimálně na auto.

Nergl to však tak jednoduše nevidí. Každý magistrátní odbor si podle něj vymáhá „svoje“ pokuty sám. „Vymáhání vlastními silami je ale drahé,“ tvrdí s tím, že třeba jen odeslání jediné výzvy do vlastních rukou přijde na 40 korun. A nemají prý na to ani dost lidí. „Před dvěma a půl rokem jsem navrhoval spolupracovat se soudními exekutory, v radě města to neprošlo. A prodávat tyto pohledávky město nemůže,“ dodal.

Na otázku, s jakým návrhem tedy přijde, uvedl, že moc možností není. Lze buď prý znovu „oprášit“ myšlenku exekučního vymáhání, nebo přijmout úředníky, kteří se touto agendou budou zabývat a počítat i se souvisejícími náklady. „Což ale bude mít dopad na už tak napjaté finance,“ dodal Nergl.

„Když ty pokuty pořádně nevymáhají, tak ať je snad raději ani nedávají. Zaplatí jen poctivci, kteří chybovali omylem a gauneři se smějí,“ myslí si Ústečan Zdeněk Vaněk.

„S dlužníky měli zatočit už dávno. A nemuseli nám zvedat daň z nemovitostí a znovu zavádět poplatek za odpad,“ soudí Zdeněk Vaněk.