Se stoupající teplotou se už brzy mohou objevit první klíšťata. A s nimi i nemoci, které přenášejí, včetně nejzávažnější klíšťové encefalitidy.

„Riziko nákazy stále roste. Loni v České republice onemocnělo klíšťovou encefalitidou 861 osob, o 50 procent více než v roce 2010,“ varovala Terza Marková z Focus Agency. Doplnila, že v Ústeckém kraji počet nemocných dosáhl 48, přičemž nejvíce jich bylo v Ústí a dále pak v Chomutově a v Litoměřicích. „Jediným způsobem, jak snížit možnost nákazy, je vyšší proočkovanost obyvatelstva,“ tvrdí.

„Infikovaná klíšťata se šíří i do oblastí, kde se dříve prakticky nevyskytovala. Zatímco v minulosti bylo jen několik ohnisek, hlavně kolem vody v jižních Čechách a na jižní Moravě, dnes je možno je chytit kdekoli. Třeba i v příměstském parku v Ústí,“ řekl primář infekčního oddělení Masarykovy nemocnice Pavel Dlouhý.

Na lehkou váhu by to neměli brát hlavně senioři, u nichž mívá nemoc nejtěžší průběh i následky, často vede k trvalým obrnám, pacient může i umřít. Právě ti, pokud se častěji pohybují v přírodě, by měli především myslet na očkování.

„Mezi lidmi panuje názor, že přednostně je třeba očkovat děti, ale tak to není, ty většinou nemoc zvládnou lépe než dospělí,“ poznamenal Dlouhý. V každém případě se podle něj vyplatí prevence všem chatařům, zahrádkářům, turistům, rybářům, houbařům či pejskařům bez rozdílu věku.

„Zatím je proočkovanost u nás velmi nedostatečná, odhaduje se na 13 až 17 procent. Třeba v Rakousku je to 93 procent,“ dodal lékař.

Nechte se očkovat!

Podobně argumentoval i ředitel Krajské hygienické stanice Josef Trmal. Upozornil, že očkovat se každý může nechat kdykoli během roku, když to potřebuje.

„V zimních měsících je to pohodlnější. Na překážku to však není ani v době, kdy už se klíšťata vyskytují. Akorát se musí člověk před nimi hlídat mezi první a druhou dávkou, to by mohlo očkování selhat. Krátce po druhé dávce je už ale chráněn,“ uvedl Trmal s tím, že třetí dávka pak ochranu dál prodlužuje nejméně na tři roky.

Rastislav Maďar z Očkovacích center Avenier zdůraznil, že s ohledem na vysokou účinnost vakcíny přesahující 99 procent je pravděpodobnost, že se nakazí očkovaný člověk, minimální.

Očkovat se může zájemce nechat u svého praktického lékaře, ve zdravotním ústavu nebo v očkovacím centru. Cena jedné dávky vakcíny se pohybuje kolem 600 Kč, většina zdravotních pojišťoven na ni svým klientům přispívá.