Půlmetrová hromada odpadků je v v garáži bez vrat domu v Hrbovické 15. Díra je vidět přímo z hlavní ulice, kde každou hodinu projedou stovky automobilů. Před garáží leží na chodníku zapáchající zdechlina kočky. I tak vypadá Ústí nad Labem v jedné z částí, která se za výstavní čtvrť rozhodně považovat nedá.

Vlastně celý dům je evidentně vybydlený, ačkoli někteří lidé v něm žijí. „Jsou s nimi neustálé potíže, co jsem se tu nanadával. Nahoře ale vaří pervitin, jsou načerno připojení na elektřinu a nikdo s tím nic nedělá. Kdybych to byl já, už na mne vlítne komando ČEZu,“ rozčiluje se soused.

Na důkaz otvíráme rozvodnou skříň v sousedství vchodu do domu. Elektroměry, jež by zde pravděpodobně měly být, chybějí. Asi je někdo odpojil. Přesto do domu elektřina zřejmě proudí. Kontakty jsou viditelně propojené kusem měděného drátu.

Podobně provizorně je elektřina propojená i v domě. Ve zdech jsou spáry po vytrhaném elektrickém vedení, někdo ho asi již prodal do sběrných surovin. Přesto jeden volný kabel černé barvy do vyšších pater domu vede. Na kabel od rozvodné skříně je napojený provizorně, spoj opět není ani odizolovaný.

Chodba silně zapáchá výkaly, i zde jsou hromady odpadků. Vlevo je vchod do prvního bytu, nebo spíše do toho, co z něho zbylo. Dveře nejsou v pantech, otvor jen provizorně překrývají. Dovnitř se lze dostat snadno. Nikdo zde nebydlí, místnosti nemají okna, podlahu pokrývá několik desítek centimetrů odpadků. Podobný obrázek se naskýtá na zahradě, tedy alespoň z toho, co z ní zbylo.

Dále si jít netroufáme. Dům vypadá nejen nebezpečně, před sousedy nás varuje člověk, který nás doprovází. Prý jsou v některých domech agresivní.

Karel Vaniš ze společnosti ČEZ Deníku řekl, že ve stejném domě měli problém s černým odběrem elektřiny v roce 2004. Tehdy prý museli obyvatelé domu zaplatit za černý odběr přes čtvrt milionu korun. Koncem loňského roku zde prý ČEZ provedl kontrolu. Dům našel vybydlený.

Na konci února prý dostali oznámení o černém odběru. Na kontrolu se sem proto určitě chystají.

Vaniš přiznává, že Předlice jsou pro energetickou společnost problematickou lokalitou. Lidé, kteří zde bydlí, totiž nemají práci a často údajně ani není jasné, komu odběr elektřiny načerno vlastně vyfakturovat.

Jeden z posledních zásahů, který zde energetici udělali, proběhl na konci února ve zdemolovaném objektu v ulici U jeslí. V domě objevili amatérsky udělané rozvody, které vedly proud do bytů. Ty oficiálně nikdo neobývá, prý se zde zdržují hlavně bezdomovci. Není tak nikdo, kdo by za odebranou energii zaplatil.