Brynzu bych nahradil jiným sýrem, dají řízkům zvláštní chuť. Recept si vystřihnu a udělám doma. Tak hodnotili vítězný kulinářský recept kuchař a návštěvnice restaurace Sport Pub Zlatopramen na Zimním stadionu. Vítězkou minulého kola se stala Lenka Pivková se Slaninovými řízky.

„Dobře se řízky vařily. Jde o pěkný recept. Jen možná bych vyměnil brynzu za jiný sýr. Brynza totiž zákazníky moc neláká,“ řekl kuchař Vladimír Hrouda, který tento týden připravoval menu Ústeckého deníku.

Zákazníci byli se Slaninovými kuřecími řízky spokojení. „Chutná mi to. Jen bych asi zvolil spíše bramborovou kaši politou rozehřátým máslem než opečené brambory,“ řekl Martin Kopejsek.

Nebyl sám, kdo si k obědu objednal menu Ústeckého deníku. „Je to opravdu chutné. Nic bych kuchaři nevytkla. Brynza a slanina dají řízkům zvláštní chuť. Recept si vystřihnu a udělám si ho doma,“ řekla Jana Součková.

VÍTĚZNÝ RECEPT: Slaninové řízky
Suroviny: 1 kg kuřecího masa, 200 g brynzy, 150 g slaniny, sůl, pepř, olej, ingredience na trojobal.
Postup: Řízky naklepeme, osolíme a opepříme. Do středu řízku dáme plátek slaniny, kopeček brynzy a znovu plátek slaniny. Přehneme na polovinu a sepneme po stranách párátky tak, aby brynza při smažení nevytékala. Obalujeme v klasickém trojobalu nebo v pivním těstíčku a smažíme na oleji z obou stran. Lenka Pivková

Každý týden na webu Ústeckého deníku soutěží tři kulinářské recepty. Čtenáři v hlasování vyberou ten nejlepší. Podle něj poté ve čtvrtek vaří kuchařský tým restaurace Sport Pub Zlatopramen a zařadí ho do jídelního lístku.

A co můžeme vařit příště?

Ohnivá masová pánev

Suroviny: 200 g vepřového masa, 400 g kuřecího masa, 200 g klobásky, 2 papriky různých barev, plechovka červených fazolí, 6 stroužků česneku, 3 cibule, 200g sterilizovaných žampionů, pórek, 100ml piva, sůl a pepř.

Postup: Maso nakrájíme na nudličky a klobásu na kolečka a vše dáme orestovat na pánev. Poté vyjmeme a do výpeku vložíme nakrájenou cibuli, česnek, papriku a žampióny. Vše restujeme tak 5 minut. Poté přidáme maso a podlijeme pivem. Chvilku podusíme a přidáme fazole. Vše nakonec dochutíme solí a pepřem a ozdobíme pórkem. Kateřina Huláková

Hovězí na hořčici

Suroviny: 4 hovězí roštěnky, sůl, pepř, hořčice, 50 g slaniny, 1 cibule, bobkový list, 200 ml bílého vína, 100 ml vody, 250 ml zakysané smetany, lžíce hladké mouky

Postup: Hovězí roštěnky naklepeme, nasolíme a opepříme. Potřeme hořčicí a osmahneme po obou stranách v hrnci. Na pánvi osmažíme na kostičky nakrájenou slaninu a přidáme k roštěnkám. Přidáme nakrájenou cibuli, bobkový list, zalijeme vínem a vodou. Vše podusíme. Hotové maso dáme na talíře a omáčku zahustíme smetanou a lžící mouky. Necháme projít varem. Petra Červinková

Zapékané kuřecí maso s lečem a sýrem

Suroviny: cibule, dva tavené sýry, vegeta, sůl, pepř, mléko, romadur, kuřecí maso, olej na vymazání, slanina a lečo.

Postup: Zapékací misku vymažeme olejem. Sýry si rozšleháme s trochou mléka a vegetou. Cibuli si oloupeme a nakrájíme na kolečka, vyložíme jí dno zapékací misky. Zbytky vařeného nebo pečeného kuřecího masa vykostíme, osolíme, opepříme a vložíme do misky. Slaninu nakrájíme na kostky. Přidáme k masu a zalijeme lečem a rozšlehanými sýry. Směs s kuřecím masem přikryjeme a pečeme 40 minut. Vhodnou přílohou jsou těstoviny. Lada Prokůpková