Nic bych menu Ústeckého deníku nevytkl. Čínská pochoutka je známá pod několika jinými názvy. To jsou slova kuchaře restaurace Sport Pub Zlatopramen Vladimíra Houdy, který tento týden připravoval recept Ústeckého deníku.

„Receptu není co vytknout. Ani bych ho nevylepšil. Placičky děláme dost často. S tímto jídlem se mohou čtenáři setkat také pod jinými názvy. Například si vzpomínám, že jsme ho v minulosti vařili pod názvem Placičky od šenovské Haničky,“ řekl kuchař.

Jako přílohu podával tým restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu šťouchané brambory. Návštěvníci si umění kuchaře pochvalovali.

„Je to dobré. Jen bych možná placičky polil kečupem nebo použil ostřejší koření pro pikantnější chuť. I šťouchané brambory mi přijdou jako dobře zvolená příloha. Nevím, co by se k tomu líp hodilo,“ řekl Jiří Lapáček.

Dalším hostem, který si objednal menu Ústeckého deníku, byl Tomáš Martínek. „Chutná mi to. Jen bych to možná ještě dochutil nějakým dresingem nebo bych to udělal pikantnější,“ zhodnotil menu Ústeckého deníku host.

To zase návštěvnice Bohumila Pokorná řekla, že si čínskou pochoutku udělá doma. „Kouknu se na recept na vaše webové stránky. Je to dobré. Musí to být i rychlé. Mám ráda moderní kuchyni, která je nenáročná na přípravu jídel. Dokáži si to představit i s chlebem a podávat jako chuťovku, když přijde návštěva,“ řekla zákaznice.

Vítězný recept: Čínská pochoutka
Suroviny: 1/2 kg kuřecího a vepřového masa, 3 cibule, 4 vejce, 2 lžíce worcestrové omáčky, 2 lžíce sojové omáčky, lžíce maggi, 4 lžíce kečupu, 4 lžíce oleje, 4 lžíce solamylu, lžička červené papriky, lžička kari, 2 lžičky chilli koření, špetka soli a pepře. Postup: Maso nakrájíme na kostičky, cibuli na drobno a smícháme s ostatními ingrediencemi. Necháme odležet v lednici. Malé placičky smažíme na pánvi na oleji. Kamila Říhová

Každý čtvrtek vaří kuchaři restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu se čtenáři Ústeckého deníku. Nejprve na webu usteckydenik.cz ze tří soutěžních receptů vyberou čtenáři ten nejlepší. Za své vítězství si majitel receptu odnese z redakce šek na tři sta korun na konzumaci v restauraci na zimním stadionu.

Následující týden podle něho kuchaři připraví menu Ústeckého deníku a hosté restaurace na zimním stadionu si mohou vítězné menu objednat.

Pikantní karbanátky

Suroviny: 500 g mletého masa, 3 lžíce zavařených červených paprik, 1 menší cibulka, 2 vajíčka, 3 lžičky majoránky, sůl, pepř, mletá paprika, strouhanka na zahuštění

Postup: Mleté maso smícháme s na proužky nakrájenou zavařenou červenou papriku, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, vajíčka a ochutíme dle chuti a zvyklosti. Dle potřeby přidáme asi 4-6 hrstí strouhanky na zahuštění masové směsi.Z hmoty vytváříme postupně placky, které osmahneme po obou stranách na oleji na pánvi.

Jarmila Běloušková

Hovězí na červeném víně

Suroviny: 4 porce: 1 velká cibule, 0,5 kg hovězího masa, 2 lžíce oleje, 1 lžíce rajského protlaku, 1 mrkev, 350 ml červeného vína

Postup: Do hrnce dáme olej a cibuli, kterou nakrájíme nadrobno. Cibuli lehce osmahneme, ale ne do hněda. Pak přidáme hovězím maso nakrájené na kostky. Mícháme tak dlouho, dokud maso nepustí šťávu a maso osmahneme po obou stranách. Nakonec přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, lžíci rajského protlaku a vše zalijeme červeným vínem. Plamen dáme na minimum a necháme dusit asi 2-2,5 hodiny. Nakonec odkryjeme víko a ještě deset minut vaříme na prudkém ohni tak, aby omáčka zhoustla.

Eva Bohunková

Smetanové vepřové plátky

Suroviny: 350 g brambor, 4 vepřové řízky, 250 ml smetany ke šlehání, sůl

Postup: Brambory omyjeme,nakrájíme na plátky a osolíme. Polovinou poklademe zapékací mísu, která je vymazaná máslem. Řízky naklepeme a osolíme. Položíme je do mísy na brambory a překryjeme druhou polovinou brambor. Vše zalijeme smetanou a dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme při teplotě 220°C asi hodinu. Jídlo je hotové v momentě, kdy jsou brambory měkké.

Petra Kovaříková