Koupaliště, opalování a „ grilovačky." To jsou typicky letní atrakce, spojené s volným časem. O víkendu a o státním svátku jim na přelomu dubna a května podlehl nejeden Ústečan. Meteorologové ale upozorňují: pozor na ztenčenou ozónovou vrstvu. Zároveň předpokládají ochlazení až o 10 stupňů Celsia a nevylučují deštivé počasí.

„Vypadá to, že vedra opadnou. Očekáváme bouřky, například v noci na čtvrtek a ve čtvrtek dopoledne," vysvětloval Pavel Jůza z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na Kočkově.

„Atmosférického ozónu je sice víc než o víkendu, ale naměřené hodnoty jsou stále extrémně pod dlouhodobým průměrem. Index očekáváme kolem šesti, což je v podstatě letní hodnota," dodal Jůza.

Co to znamená pro každého smrtelníka? Pokud se bude muset vystavit přímému slunečnímu záření, neměl by před odchodem z domu zapomenout na vkusnou pokrývku hlavy, bez ohledu na venkovní teploty a případně se „máznout" vhodným krémem na opalování a přibalit si ho i do batůžku, či kabelky, aby předešel vážným zdravotním potížím.

Naštěstí si uplynulé horké dny nevybraly žádnou vysoce tragickou daň v podobě kolapsů a infarktů z veder. „Měli jsme sice víc výjezdů, ale nic mimořádného," sdělil redakci Ústeckého deníku doktor Karel Dostál z ústecké záchranky.

Určitě ale nic nezkazíte, když budete pamatovat na dodržování pitného režimu.

Dejte si pozor…
Hodnoty ozónu činí jen 315 Dobsonových jednotek (jedna jednotka je 2,69 × 1020 molekul ozónu na čtvereční metr), tedy 19 procent pod normál, což je extrémně podprůměrný stav.