Tedy ne skutečný odborník na dopravu, jak původně město slibovalo. Alespoň to tvrdí spekulace, která se objevila na veřejnosti. Jakub Zavoral (TOP 09), který za DPMÚL ve výběrové komisi usedl, jméno vítěze zatím nesdělil. „Městská rada by měla ředitele jmenovat v pátek," upřesnil.

Čtěte také: Daduč: Zákulisní dohody o řediteli DP nelze vyloučit

Redakci Ústeckého deníku se ovšem podařilo získat anonymizované přihlášky uchazečů s nástinem nové koncepce DPMÚL. Podle nich pak lze většinu jmen, s využitím jejich profesních životopisů, dohledat.

Žaloudkovo jméno se tu ale skutečně objevuje. Svůj profesní životopis totiž dodal na formuláři Europass a ten, kdo tuto přihlášku anonymizoval, sice jeho jméno vymazal v příslušných kolonkách životopisu, ale nevšiml si, že se také nachází v zápatí životopisu.Mezi ostatními uchazeči se nachází minimálně dva, kteří na rozdíl od Žaloudka zkušenosti z veřejné dopravy mají. Například ekonomický náměstek ředitele DPMÚL Vladimír Buldra, nebo Radka Janáčková, ředitelka Autobusové dopravy Podbořany.

Nového ředitele dopravního podniku vybírala pětičlenná komise. Kromě dvou odborníků na dopravu v ní usedl jednak Zavoral a Vladimír Novák za představenstvo DPMÚL a ještě Martin Ohňaník jako zástupce ČSOB, tedy banky, jež podniku poskytne úvěr na 300 milionů korun. Ohňaník ale zároveň zasedá společně se Zavoralem v představenstvu společnosti AZ Palác Zdar, jehož jediným akcionářem je společnost AZ Sanace. V budově Zdaru zároveň ČSOB sídlí. Tím si de facto Zavoral zajistil hlasovací většinu. „My jsme ředitele ČSOB požádali, aby svého zástupce nominovali sami. Pan Ohňaník v představenstvu AZ Palác Zdar končí. Navíc to hlasování bylo tajné," vysvětlil Zavoral.

Na otázky, zda tu nedochází k určitému střetu zájmů, prozatím ředitel ústecké pobočky ČSOB Miroslav Tym neodpověděl. Jeho asistentka pouze sdělila, že je na služební cestě mimo město.

O spojení Ohňaníka se Zavoralem se zmínil David Daduč ve své zprávě o výběrovém řízení, které uveřejnil na webu sdružení Stop Tunelům.

„Během výběrového řízení jsem nepozoroval nic, co by nasvědčovalo podjatosti některého z členů komise. Případné zákulisní dohody ovšem nelze vyloučit. To už se ale posouváme do úrovně spekulací," řekl o tom Daduč v rozhovoru pro Deník.

Bývalý ředitel DPmÚ Tomáš Kraus (ODS) skončil ve funkci poté, co se v březnu v Ústí rozpadla koalice ČSSD, ODS a SZSP. Do výběrového řízení se přihlásilo celkem 11 uchazečů, do druhého kola jich prošlo sedm.

Uchazeči výběrového řízení DPMÚL

Údajný vítěz: Milan Žaloudek, OSVČ, dříve pojišťovnictví

Z koncepce: „Přehodnotím a nově navrhnu jedinému akcionáři, které služby zajišťovat vlastními pracovníky a které smluvně. Vyhodnotím faktické využití jednotlivých pracovníků organizace a navrhnu novou organizační strukturu."

Další účastníci: Radka Janáčková, ředitelka Autobusové dopravy Podbořany; Vladimír Buldra, ekonomický náměstek ředitele DPMÚL; Milan Musil, obchodní ředitel Amfico; Jaroslav Havlis, ex-dopravní policista a další.