Ministerstvo školství přestalo posuzovat projekt přestavby budovy A v kampusu ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně. Čeká, jak se ministerstvo školství postaví k žádosti o vyhlášení budovy kulturní památkou. To by zamezilo plánu univerzity budovu bývalé nemocniční porodnice a chirurgie zbourat.

Podle mluvčí univerzity Jany Šikové kroky ministerstva jednoznačně svědčí o tom, že UJEP může přijít o peníze na tento projekt. „Ve hře čísel, která nejsou a nemohou být pro UJEP nepodstatná, se jedná o ohrožení a případné zmaření investice v částce dosahující v současné době již přibližně 5 milionů korun," uvedla Šiková.

Tvrdí, že pokud bude budova A prohlášena kulturní památkou, je téměř jisté, že v blízké budoucnosti dojde i ke zmaření v současné době univerzitě již na základě rozhodnutí Vlády ČR přidělených 590 milionů korun.

Ústecký deník včera o stanovisko požádal i ministerstvo školství. Chtěl vědět, zda zastavení posuzování může opravdu znamenat zastavení peněz pro univerzitu. Dopoledne ministerstvo slíbilo odpovědi, ale do uzávěrky listu bohužel nedorazily.

Podle zastánců zachránění stavby jde o hodnotnou budovu, která nemá v Ústí obdobu.  Jde o významnou funkcionalistickou stavbu z přelomu 20. a 30. let minulého století. Jejím autorem byl známý architekt Franz Josef Arnold. Jan Vaca, který je spoluautorem portálu usti-aussig.net, který se zabývá architekturou na Ústecku, tvrdí, že by univerzita měla budovu přestavět a dostavit tak, aby byla dost veliká a vyhovovala jí. Podobně se zachraňují vzácné budovy jak v Česku, tak celé Evropě.

Zástupci univerzity ale s tímto názorem nesouhlasí. UJEP prý takovou variantu v minulosti zvažovala. „Charakter budovy neumožňující vytvořit větší prostory je dán nosnými prvky objektu. Nelze vytvořit dostatečně vhodné a prostorné laboratoře a učebny pro větší počet studentů," uvedla Šiková.

Původně se záměrem zachránit budovu jako památku souhlasil i magistrát. Nakonec ale svoje stanovisko změnil.