Kromě pepře tam nic pálivého nepřijde? Tak potom nevím, proč se to jmenuje pálivé filé? Tak jako každý čtvrtek  se i tento týden v restauraci Sport Pub Zlatopramen vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku.

Vítězkou minulého kola se stala milovnice domácího kulinaření Bohuslava Borovcová s receptem na Ohnivé filé. Menu Ústeckého deníku připravoval šéfkuchař Martin Ječmen.

„Recept hodnotím kladně. Je to dobré a mezi zákazníky oblíbené. Jen jsem trošku nepochopil, proč se to jmenuje Ohnivé filé, když na rybu kromě pepře nepřijde nic pálivého. Já bych třeba ještě nakrájel feferonky," řekl šéfkuchař.

Vítězný recept: Ohnivé filé
Suroviny: 4 plátky rybího filé, česnek, sojová omáčka, citron, koření na ryby, kopr, sůl,barevný pepř, kousek másla,olej. Postup: Filé osušíme a pokapeme šťávou z půlky citronu,osolíme, opepříme, potřeme česnekem, posypeme kořením na ryby a koprem. Necháme marinovat. Na oleji  a kousku másla zprudka filé osmahneme a pak sporák ztlumíme. Přidáme druhou půlku citronu pokrájený na kolečka a smažíme. Ke konci pokapeme sojovou omáčkou. Bohuslava Borovcová

Návštěvníci se ovšem mohli po filé utlouct. „Je to dobré, i s tím citrónem navrch. Brambory jsou také dobře zvolená příloha. Je to takové lehké a také trochu pikantnější," pochvaloval si Pavel Kolíšský.

Posílejte do redakce na adresu recepty.ustecky@denik.cz své oblíbené kulinářské recepty a vyhrajte šek na tři sta korun na konzumaci v restauraci Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu. Každý týden soutěží na webu usteckydenik.cz tři hlavní jídla, kdy čtenáři svými hlasy vyberou ten nejlepší.

Snadná a rychlá svíčková

Suroviny: 6 plátků hovězího masa, 2 cibule, 2 sklenice zavařené zeleniny, smetana, hladká mouka, cukr.

Postup: Na lehce osmahnuté cibuli opečeme plátky masa, potom přilijeme zeleninu i s nálevem a dusíme až doměkka. Maso vyndáme na talíř a omáčku rozmixujeme nebo propasírujeme. V hrnku rozmícháme dohladka mouku se smetanou, za stálého míchání vlijeme do rozmixované omáčky a necháme zvolna povařit,  až omáčka zhoustne. Podle chuti přisladíme cukrem a vložíme zpět maso.

Karla Kovaříková

Šťavnaté řízky v zelenině

Suroviny: 4 plátky drůbežího masa, vepřového, hovězího i rybího filé, koření, slunečnicový olej, zeleninová směs, hladká mouka, sůl.

Postup: Naklepeme maso, osolíme, posypeme ďábelským kořením a obalíme v mouce. Na oleji prudce opečeme z obou stran. Vložíme do zapékací mísy s trochou oleje a posypeme zeleninou a zalijeme hrnečkem vody. Vložíme do předehřáté trouby a zapečeme.

Jiřina Košťálková

Chlapské rizoto

Suroviny: Olej, cibule, hovězí maso, masox, sůl, pepř, 1,5 hrnku rýže, sýr na strouhání.

Postup: Na rozpálený olej dáme orestovat cibuli, poté vložíme hovězí maso, trošinku podlijeme vodou, vhodíme masox, pepř, osolíme. Necháme vše zhruba 7 minut provařit, aby se masox rozpustil. Když máme základ hotový, vysypeme do něj rýži a zalijeme 3 hrnky vody. Zamícháme, přikryjeme pokličkou a dusíme dokud se voda neodpaří. V průběhu vaření nemícháme.

Robert Dameš