Umělecká díla, vybavení domácnosti, unikátní hasičské helmy, trpaslík. To jsou všechno dary, jež Ústečané věnovali muzeu, inspirováni výstavou Ústečané sobě… Ta potrvá do začátku srpna a postupně se doplňuje.

Hodnotíte výstavu jako úspěšnou?
Doufali jsme, že se nám podaří probudit hrdost obyvatel Ústecka na své muzeum a v tomto určitě nejsme zklamáni. Výstavu navštěvují i skupiny. Během jarních prázdnin jsme měli úspěšný doprovodný program, který navštívila řada rodičů, respektive prarodičů se svými potomky. Výstava Ústečané sobě… patří k úspěšným výstavním projektům. Je to jak zájmem veřejnosti o samotnou výstavu, tak aktivním přístupem mnoha ústeckých patriotek a patriotů, kteří se díky ní osmělují a do sbírek ústeckého muzea přispívají hodnotnými dary. Samotných dárců jsou desítky.

Mohl byste to shrnout, jaké konkrétní předměty muzeum takto obdrželo?
Jenom muzejní knihovna zařadila do svého fondu více než stovku darovaných publikací. Jedná se o českou nebo zahraniční odbornou literaturu, regionální literaturu a dokonce také staré tisky. Mezi dary se objevila umělecká díla, jako jsou například obrazy od Jaroslava Brožka, získali jsme variantní návrhy Miroslava Houry na jeho slavnou monumentální mozaiku. Je zde ale také zkamenělina pravěkého amonita, nádherná porcelánová busta ELIDA, domácí oltářík z konce 19. století, vybavení domácnosti včetně kompletní kuchyně z konce čtyřicátých let 20. století i se starou elektrickou pračkou, nesmím zapomenout na sadu hasičských přileb. Vedle toho jsme získali řadu dokumentů, jako jsou například doklady o zaplacení mýtného na ústeckém labském mostě.

Který z nich je historicky nejcennější a který z darů máte osobně nejraději?
Shodou okolností jsme získali tři cínové talíře, nejstarší byl z první poloviny 17. století. Mne zvláště potěšil malý abstraktně pojatý skleněný trpaslík. Velice se těším na sadu krátkých filmů z let 1946 až 1966 z Ústecka, které jsme také obdrželi darem a zahájili jsme jejich postupnou digitalizaci. Je tu ale také řada drobností, jako sestava jídelních příborů v původní kazetě od firmy Lumpe, samostatná lžíce s nápisem Krankenhaus Aussig nebo dívčí kroj z roku 1945, který je pro mne osobně výjimečný i životní příběh, se kterým je spojen.

Objevily se dary jako součást výstavy?
U všech darů se snažíme je vystavit v rámci výstavy nebo v souvisejících prostorách muzea, a to alespoň na kratší dobu. Jinak jsou všechny dary postupně řádně evidovány do muzejních sbírek, budou konzervovány a uloženy v muzejních depozitářích. Stanou se tak součástí historie našeho regionu.

Jaké další projekty připravujete?
Připravujeme letos řadu dalších výstavních projektů, Například několik výstav s přírodovědnou tématikou, nebo výstavu o objevitelích a vynálezcích ke 100. výročí objevu kosmického záření. Tento objev byl učiněn díky měřením započatým právě v našem městě. Chystáme také výstavu o pravěké zvířeně a řadu dalších doprovodných a kulturních programů. Pro rok 2013 jsme začali s přípravou výstavy ke 200.výročí bitvy u Chlumce v roce 1813. Během letošního roku chceme dokončit studijní depozitář přírodovědných sbírek, který bude sloužit především vzdělávacím programům pro školy. A právě dnes bude na Den dětí noční prohlídka muzea.

Co stálé expozice, jak pokračuje jejich výstava?
V tuto chvíli odborní pracovníci muzea spolu s kolegy z partnerské instituce Collegium Bohemicum připravují projekt stálých historických expozic, který by měl být hotov v polovině roku. Pokud se podaří získat dostatečné finanční prostředky na realizaci expozice, tak se ještě letos začne stavět a v ideálním případě by se mohla první část otevřít ještě na konci letošního roku. Návštěvníci se již nyní mohou seznámit s návrhy architektonického řešení expozice na samostatné výstavě.