Práce na sportovišti, které už rok vyrůstá na místě zdemolovaného sektorového centra na Severní Terase, vrcholí. Podle odboru investic ústeckého magistrátu bude stavba hotová na konci července.

„V průběhu srpna proběhne kolaudační řízení a po splnění všech připomínek dotčených orgánů státní správy se uskuteční slavnostní uvedení do provozu," informoval Karel Rouč z kanceláře primátora.

První sportovci tak budou moci využít dvě hřiště pro hokejbal a další míčové hry, plochy pro petang a dráhu pro in-line bruslení zřejmě již na sklonku letošního léta. Součástí areálu budou také prostory pro odpočinek v zeleni s parkovou úpravou, sociální zázemí pro návštěvníky a parkoviště se 47 místy. Úprav se dočkaly rovněž přilehlé prostory, ke sportovišti již vedou nové chodníky.

Dodavatelem stavby je firma Aquasys ze Žďáru nad Sázavou, město jí za ni zaplatí přes 53 milionů korun. Většinu nákladů, 85 procent, uhradí z dotací od Evropské unie a 7,5 procenta mu ještě přidá Ústecký kraj. Ještě před tím město muselo nechat zlikvidovat zchátralé sektorové centrum, za to dalo ústecké společnosti AZ Sanace přes 80 milionů korun. I v tomto případě to šlo hlavně z evropské dotace.

„Je dobře, že definitivně zmizela ta ruina sektorového centra. Ještě by totéž chtělo udělat s Májem. Ten hotel pro bezdomovce v těsném sousedství bude dojem ze sportoviště dost kazit. Jinak je dobře, že tu budou nová hřiště, těch není nikdy dost," soudí Ústečan Jan Němec.

Hlavně obyvatelům Severní Terasy vadí, že město ustoupilo od původního záměru překlenout Krušnohorskou ulici mezi sídlištěm a sportovně rekreačním areálem lávkou. „Bylo by to bezpečnější hlavně pro děti. Nelíbí se mi, že budou muset přebíhat tu rušnou silnici," řekla Eva Marková.

Vedení města již dříve řeklo, že je to z finančních důvodů, na lávku by se dotace nevztahovala a muselo by ji tedy platit z městské pokladny. Jenže ta je prázdná. Mnozí Ústečané ovšem namítají, že kdyby město pustilo do soutěže o obě zakázky všechny zájemce a neomezovalo je losem, mohlo najít levnější firmy a ušetřit nejen na jednu lávku.