Jestli nám neprodáte pozemky, tak budeme muset odejít. Prodejnu a parkoviště, které zde máme, budeme muset zbourat a vrátíme vám jen pozemky oseté travním semenem. I těmito slovy se zástupce společnosti Sallerova výstavba snažil přesvědčit zastupitele Neštěmic, aby mu prodali pozemky. Neuspěl.

Sallerova výstavba před několika lety postavila na pozemcích v Krásném Březně v sousedství dnešní obchodní halu, dnes prodejnu Jysk, a parkoviště. Většina pozemků v místě ale firmě nepatří, v roce 2008 si je pronajala od města, respektive od obvodní radnice v Neštěmicích. Za pronájem pozemků platí 757 tisíc korun  ročně.

Nyní je chce ale koupit. Zástupce společnosti zastupitelům tvrdil, že v současné době je výše nájemného pro společnost příliš zatěžující. „Za pozemky nabízíme  více než 3,5 milionu korun, tedy více než kolik získáte z výnosu pronájmu do roku 2017," snažil se v úterý přesvědčit neštěmické zastupitele. Podle něho jejich společnost má další podnikatelské plány a potřebuje získat bankovní úvěry. Za ty potřebuje ručit a udělat to nemovitostí, která stojí na pronajatých pozemcích a to je údajně problematické.

Zástupce firmy hrozil, že pokud je společnost nezíská, bude muset pozemky opustit a  městu ho vrátit ve stavu, v jakém si ho pronajala, To podle něho může znamenat vše zbourat a místo prodejny a parkoviště udělat travnatou plochu.

Těmito slovy mnohé ze zastupitelů velmi popudil. „Nevyhrožujte nám tady. Dobře si pamatujeme, za jakých podmínek jsme  pozemky pronajímali," rozčiloval se zastupitel Pavel Vodseďálek. Nakonec zastupitelé požadavek společnosti jednoznačně odmítli. Podle nich si firma před několika lety měla podmínky rozmyslet, dobře věděla, do čeho jde.

Starostka Miloslava Válková Deníku řekla, že smlouva je pro obvod výhodná. „Máme tak jistý příjem každý rok," vysvětlila. Pokud by radnice pozemek prodala, 80% z prodejní ceny by odvedla do kasy magistrátu. Ten ale letos obvodním radnicím kvůli úsporám výrazně zkrátil rozpočty.

Lidem se ale představa zbouraného Jysku v Krásném Březně nelíbí. „Je dobře, že tady prodejny jsou. V minulosti zde byl velký nepořádek a pamatujeme, co se tam dělo. Dnes je vše uklizené," říká Lada Savková.

Není to výhodné: Neštěmice takto dostávají 757 tisíc za rok nájem, což je čistý příjem pro obvodní radnici. Má ho zajištěný každý rok a může ho použít na provoz a investice. Pokud ale pozemek prodá, dostane jen 20 % částky, zbytek půjde do rozpočtu města.